latinica  ћирилица
17/11/2019 |  15:11 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Хоће ли гранични прелаз у Козарској Дубици наставити да постоји?

Путнички саобраћај на међународном граничном прелазу Козарска Дубица – Хрватска Дубица, продужен је на још три мјесеца. За постојање прелаза постоји економска оправданост, истичу из Козарске Дубице. То потврђују и статистички подаци Граничне полиције БиХ, по којима је знатно повећан број прелазака преко овог граничног прелаза.

Козарску и Хрватску Дубицу дијели само мост до стотињак метара. Његово постојање је оправдано, кажу Дубичани. Због родбинских и пословних веза, те других разлога грађани с обје стране Уне свакодневно користе овај гранични прелаз. Због његове близине, из једне у другу општину, могу и двоточкашима без мотора.

Према статистичким подацима, постојање овог прелаза и те како је оправдано. У првих девет мјесеци ове године, за разлику од истог периода 2018., гранични прелаз прешло је више од 156.000 лица, а промет моторних возила повећан је за скоро 45.000. Незнатно је смањен промет аутобусима тако да је у поменутом периоду 2019. године осам аутобуса мање прешло границу. Овај прелаз веома је значајан и за општину Козарска Дубица.

- Због тога што преко тог моста тече проток информација, роба, људи, капитала, људи из Козарске Дубице путују врло лако до ауто пута. Људи из Хрватске из пограничног подручја долазе да купују робу код нас, правимо промет у нашем граду. Ми смо послали захтјев институцијама БиХ да се успостави трајно прелазак у Козарској Дубици јер постоји апсолутна економска оправданост - изјавио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

Да ли ће овај прелаз добити статус сталног међународног граничног прелаза за путнички саобраћај, за сада је неизвјесно.