latinica  ћирилица
17/11/2019 |  16:00 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Хор "Србадија" слави 120. рођендан

Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" из Бијељине великим концертом, у уторак, 19. новембра обиљежиће 120 година рада и постојања. Хор који је престао са радом након Другог свјетског рата обновљен је 1992. године након што је као диригент на његово чело дошла Десанка Тракиловић. "Србадија" је власник најсјајнијих одликовања којим су награђивани на хорским олимпијадама и међународним такмичењима, али и добитник низа признања Српске православне цркве.

Репертоар хора је изузетно богат, а чине га духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Током 27 година од обнављања његовог рада кроз ово пјевачко друштво прошла је ријека пјевача од којих су неки постигли и завидну међународну каријеру.

- Вјерујем да ће "Србадија" трајати дуго, да ће имати много љета испред себе - изјавила је умјетнички руководилац Српског црквеног пјевачког друштва "Србадија" Десанка Тракиловић.

На свјетској ранг листи "Србадија" је најбоље рангирани хор из региона. Добитници су најсјајнијих одликовања са бројних међународних такмичења, са којих носе дивне успомене.

Некада је "Србадијом" дириговао Мокрањац, а данас је диригентска палица у рукама двије жене које улажу огроман напор да Бијељина има хор који проноси славу града, Републике Српске и БиХ широм свијета.

- Музика је најљепша професија и кад бих морала поново да се одлучим чиме ћу се бавити у животу управо бих изабрала дириговање зато што је то велики сан, зато што ви стојите испред свих тих извођача, ви сте одговорни за сав тај звук. Уствари то је једна љепота и ви руководите свим својим рукама - изјавила је диригентица хора "Србадија" Јелена Тракиловић.

Великим концертом у Центру за културу "Србадија" ће обиљежити 120 година постојања. Уз ансамбл "Бисерницу" са њима ће пјевати некадашњи чланови и пријатељи хора који долазе из Осла, Београда и Новог Сада. Концерту ће претходити отварање изложбе у Галерији под називом "Духовна ризница".