latinica  ћирилица
17/11/2019 |  16:11 ⇒ 16:37 | Аутор: sputniknews.com

Русија започела враћање украјинских бродова заробљених у Црном мору (ФОТО)

Украјински ратни бродови "Бердјанск", "Никопољ" и тегљач "Јани Капу" напуштају мјесто на ком су усидрени у луци Керч у пратњи руских бродова, саопштио је за Спутњик извор у безбједносним органима Крима.
Запљењени украјински бродови (фото: Sputnik / Алексей Мальгавко) -
Запљењени украјински бродови (фото: Sputnik / Алексей Мальгавко)

Према информацијама саговорника агенције, бродови ће бити предати украјинској страни у неутралним водама.

Украјински бродови плове ка месту предаје украјинској страни без војног конвоја. Дуж полуострва су руске територијалне воде, тако да није потребно додатно обезбјеђење, саопштио је за Спутњик посланик Државне думе Дмитриј Белик.  

Он је додао да су и са украјинске стране кренули обични бродови, без наоружања и истакао да је предаја бродова – спровођење споразума.

- Ми стално показујемо своју спремност за мировне преговоре и одбацивање насиља у односима са Украјином. Колико год нас оптуживао званични Кијев, подстакнут западним "партнерима", данашња предаја бродова није гест добре воље, већ наше јасно спровођење раније постигнутих споразума - објаснио је Белик.​

Раније је помоћник украјинског предсједника Андреј Јермак Процес изјавио да се враћања украјинских ратних бродова задржаних у Керчком мореузу 25. новембра 2018. налази у завршној фази.