latinica  ћирилица
17/11/2019 |  16:31 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Најскупља грешка у историји авио-индустрије: Доживотна карта донијела више штете него користи

Свака компанија барем једном направи грешку. Неке од њих брзо се ријеше и забораве, док друге могу чак и након дужег периода фирми да створе још већи проблем.

Једну такву, потпуно бизарну одлуку, која се данас сматра за најскупљу у историји модерне авио-индустрије, прије 38 година донијело је водство Американ ерлајнса.

Наиме, осамдесетих година прошлог вијека компанија се нашла у великим финансијским проблемима, пише портал Novac.hr.

Како би надокнадили мањак готовине, одлучили су да на тржиште избаце неограничену доживотну карту за лет првом класом. Право на куповину ове карте по 250.000 долара једнократно имали су најчешћи путници авио-компаније.

Уз тада названу карту AAairpass,  путници су добили могућност неограниченог летења гдје год и кад год пожеле током цијелог живота. Исто тако, за додатних 150.000 долара они најлојалнији могли су да купе и додатну карту за пратиоца или члана породице.

Заправо, ова инвестиција била је својеврсна обвезница. Уместо исплаћивања дивиденде у готовини својим муштеријама су исплаћивали дивиденду у летовима. AAirpass је од 1981. до 1994. године купило 28 особа, чиме је фирма добила преко потребни капитал за наставак пословања.

Али успоставило се да је исхитрена одлука авио-гиганта на крају више коштала него што је вриједила, па је Американ ерлајнс био приморан да опозове AAirpas тројици клијената.

Наиме, неки купци су врло брзо пронашли начин да искористе своју доживотну карту за први разред. Један од њих био је инвестициони банкар Стив Ротштајн из Чикага, који се своју карту искористио чак 10.000 пута.

Тако је током двеиј деценије 1.000 пута летео за Њујорк, 500 за Лондон, Сан Франциско и Лос Анђелес. У Токио је отпутовао чак 120 пута, 80 пута у Париз и Сиднеј, а 50 пута у Хонгконг.

Још један од клијената који су максимално искоришћавали карту био је и Жак Врум. За разлику од Ротштајна он је своју користио како би отишао на концерт или на сендвич с пријатељем у други град, а с временом сличне полудневне и једнодневне активности почео је да упражњава и по цијелом свијету.

Када се 2007. године Американ ерлајнс поново нашао у финансијским тешкоћама, увидом у књиге, вођство компаније открило је како су најгорљивији корисници Aairpassa фирму годишње коштали око милион долара пореза и накнада од продаје карата.

Даљњом истрагом установљено је како су та двојица своје бесплатне карте дијелили и с трећим особама и на њима масно зарађивали. Иако у оригиналном уговору није постојала ставка која брани такво понашање, оптужили су их за превару те им укинули привилегију бесплатног путовања, али и увели забрану летења Американ ерлајнсом.

У међувремену је и трећи клијент остао без AAirpassa,а упркос жалбама и тужбама нису успјели да поврате изгубљено.

Извор: Novac.hr