latinica  ћирилица
18/11/2019 |  09:13 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Убједљива побједа Лукашенкових лојалиста на изборима

Кандидати лојални бјелоруском предсједнику Александру Лукашенку убједљиво су побиједили на парламентарним изборима, а опозиција није освојила ниједан мандат, показују данас објављени резултати.
Александар Лукашенко (фото:president.gov) -
Александар Лукашенко (фото:president.gov)

Критичари су већ одбацили јучерашње гласање као нерегуларно и саопштили да је било много неправилности, упркос недавним покушајима Лукашенка да се приближи Западу.

Према званичним резултатима, странке лојалне Лукашенку освојиле су свих 110 мандата у Представничком дому, доњем дому парламента, пренио је АФП.

Опозиција је раније имала два мандата у овом скупштинском дому.

Лукашенко /65/ влада Бјелорусијом од 1994. године, а међународни посматрачи су раније описали серију избора као непоштене.

У Бјелорусији ће сљедеће године бити одржани предсједнички избори, а Лукашенко је јуче, када је изашао на бирачко мјесто, потврдио да ће се поново кандидовати.

Он је рекао да схвата да ће западне земље пратити парламентарне изборе, али да Бјелорусија има коначну ријеч.

- Одржавамо ово гласање у својој земљи за свој народ, да би ствари биле боље и одржавамо их на начин који ми разумијемо - рекао је Лукашенко.

Они који критикују Лукашенка имали су мало избора на гласачком листићу, пошто главним опозиционим лидерима и јединој двојици опозиционих посланика није било дозвољено да се кандидују.