latinica  ћирилица
18/11/2019 |  09:55 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Драгољуб Шаренац 151 пут даровао крв (ФОТО)

Билећанин Драгољуб Шаренац више од четрдесет година добровољно даје крв - до сада је драгоцјену течност даривао 151 пут, што је рекорд за подручје источне Херцеговине.
Давање крви - Фото: СРНА
Давање крвиФото: СРНА

За ову хуману мисију Шаренац је награђен бројним признањима, чак и од међународног Црвеног крста, а прошле године, за Дан Републике Српске, предсједник Српске одликовао га је Медаљом заслуга за народ.

Ипак, за Шаренца највећа награда и част јесте сазнање да је његова крв некоме спасила живот.

Како наводи за Срну, први пут крв је дао седамдесетих година 20. вијека када је његовој мајци била потребна за лијечење и тада је схватио колико је тешко доћи до јединице крви.

Шаренац напомиње да је у то вријеме било свега осам добровољних давалаца крви у Билећи.

- Радио сам као возач у Дому здравља у Билећи. Толико пута ми се десило да довезем пацијента у Требиње или Фочу, а треба му хитно крв. Много пута у таквим ситуацијама давао сам крв на чему су људи били неизмјерно захвални.

Драго Шаренац, хуманитарац и добровољни давалац крви из Билеће

Велико је за мене када човјек помогне човјеку. Гријех би било не покушати помоћи човјеку коме је живот угрожен - истиче Шаренац, предсједник Актива добровољног давалаштва крви у Билећи.

Овај актив, који дјелује у саставу општинског Црвеног крста, броји више од 350 добровољних давалаца крви. Годишње организују три акције добровољног даровања, а посебно радује то што се у посљедње вријеме све више младих одазива акцијама.

- На посљедњој акцији имали смо шесторо младих који први пут дају крв. Доста младих се интересује за добровољно давалаштво. Не само за добровољно давалаштво него су и волонтери Црвеног крста у Билећи изузетно активни, што је похвално - истиче Шаренац.

Он напомиње да су друштва добровољних давалаца крви у Републици Српској добро повезана, тако да се у случају потребе брзо реагује и на тај начин спасава нечији живот.

Шаренац, који је и предсједник општинског одбора Црвеног крста у Билећи, истиче да регија источне Херцеговине предњачи у добровољном давалаштву крви гдје три одсто од укупног становништва припада добровољним даваоцима.