latinica  ћирилица
18/11/2019 |  10:17 | Аутор: Независне

Брчко: Судски референт измислио да ради и за СИПА-у

Основни суд Брчко дистрикта потврдио је оптужницу против свог референта за управљање предметима А.Б., а којом је, између осталог, оптужен да се, како би дошао до новца, лажно представљао и да ради за Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА).
Брчко - Основни суд - Фото: РТРС
Брчко - Основни судФото: РТРС

Оптужница, коју је подигло Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ, терети га за злоупотребе положаја или овлаштења и преваре.

- Оптужен је да се почетком 2018. године у Брчком, у намјери да себи прибави новац, лажно приказао М.Ф. да осим посла у Основном суду Брчко дистрикта БиХ ради и за СИПА и да има сазнања да он увози возила из иностранства те да с тим у вези постоје незаконитости - наводи се у оптужници.

Како се додаје, оптужени је рекао М.Ф. да му може помоћи тако што ће документацију о наводном незаконитом увозу возила, која се налази у Основном суду Брчко дистрикта, уништити кроз машину за резање папира, иако је знао да таква документација не постоји.

- А.Б. је рекао М.Ф. и да наводно познаје још двојицу колега којима би требало дати по 500 КМ, а њему 200 КМ да то учине, у шта је М.Ф. повјеровао и дао му 200 КМ - наводи се у овој оптужници, а потврђено је за Независне новине.

Судећи по оптужници, није то његов једини гријех, пошто га терете да се о закон огријешио и у намјери да спријечи формирање извршног списа поводом приједлога за извршење којег је против њега као извршеника поднио адвокат Г.В., као пуномоћник тражиоца извршења, предузећа "Инфоцомп" Бијељина.

- Тај приједлог је стигао поштом у Основни суд Брчко дистрикта 16. августа 2017. Свјестан дуга од 678 КМ којег је имао према том предузећу, А.Б. је, након што је у писарници овог суда дошао у посјед приједлога за извршење који је поднесен против њега, сакрио тај приједлог са прилозима на њему познато мјесто - наводи се у оптужници.

На тај начин је, како га терете, хтио да онемогући формирање извршног списа и избјегне покретање извршног поступка и плаћање дуга.

- Због тога извршни спис против њега као извршеника није формиран одмах по пријему у писарници суда, па је тек након што је 27. марта 2018. године законски заступник тражиоца извршења тражио у писарници суда информацију о поступку, утврђено је да предмет није формиран - наводи се у оптужници.

Како се додаје, послије наредбе шефа писарнице да се приједлог за извршење предузећа Инфокомп Бијељина пронађе, тај приједлог је А.Б., заједно са прилозима, уложио у спис, гдје је и пронађен 28. марта 2018. године.