latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:30 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Унапређење привредног амбијента заједнички циљ Владе и Привредне коморе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да је заједнички циљ Владе и Привредне коморе Српске унапређење привредног амбијента.

- Због тога је Привредна комора значајан партнер Владе. Желимо да све активности Владе које се односе на повећање запослености и плата и побољшање привредног амбијента проводимо са Привредном комором - рекао је Вишковић новинарима након састанка са члановима Управног одбора Привредне коморе Републике Српске.

Он је истакао да Влада ради на креирању Програма економских реформи и буџета за 2020. годину.

- Разговарали смо о свим питањима. Договорили смо да сваки мјесец разговарамо како би заједнички изналазили рјешења. Прихватили смо и приједлог Привредне коморе да о Програму економских реформи мишљење дају и привреднци - додао је Вишковић.

Када је ријеч о креирању буџета за наредну годину, каже Вишковић, биће размотрени захтјеви који се односе на подстицај за привреднике који желе да технолошки унаприједе производњу.

- Сигурно је да ћемо овакву мјеру креирати. У наредном периоду Влада остаје отворена за сарадњу са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Савезом синдиката с циљем унапређења привредног амбијента како би сви имали корист и како би људи били задржани у Српској - рекао је Вишковић.

Предсједник привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да је на састанку било ријечи о приједлогу мјера за Програм економских реформи, наводећи да се Српска суочава са проблемом недостатка радне снаге и смањењем наруџби за извозно оријентисане фирме.

- Сагласили смо се да сваки мјесец имамо оперативне састанке у циљу рјешавања проблема, те да приједлог економских реформи буде презентован привредницима да би на коначну верзију тог документа могли изнијети своје приједлоге. Овим документом је потребно обезбиједити и средства за технолошки развој привредних субјеката - нагласио је Ђурић.

Он је изразио наду да ће Влада Републике Српске уважити захтјеве привредника.

Састанку су присуствовали министри здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, енергетике и рударства Петар Ђокић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, просвјете и културе Наталија Тривић, управе и локалне самоуправе Лејла Решић, те министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.