latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:27 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Братунац и Сребреница без директне аутобуске линије са Бањалуком

Од 1. новемра становници општина Братунац и Сребреница немају аутобуску линију ка Бањалуци. Укинута је једина аутобуска линија према Бањалуци, чиме је настављен тренд смањења промета и саобраћаја ка овим општинама.

Становници Братунца и Сребренице више немају могућност аутобусом директно путовати у Бањалуку. Никола Реметић каже да ће убудуће то бити огроман проблем за људе који одлазе на лијечење и контроле.

- Моја сестра иде у Бањалука, и сада више не знам како ће путовати - напомиње Никола Реметић.

Проблем би могли да имају и студенти који студирају у Бањалуци али и остали грађани који користе овај вид превоза.

Превозник који је саобраћао на релацији Сребреница- Братунац – Бањалука укидање линије образложио је нерентабилношћу. У аутобуској станици Братунац кажу да је, након гашења некадашњег великог транпортног братуначког предузећа "Вихор" , ова општина данас само пролазна станица за ауто превознике, а све је мање полазака и путника.

- Братунац је стварно одсјечен. Неразвијена смо општина, поготово старији са упутницама сада ће се тешко пребацивати до одредишта - каже Зоран Спајић, руководилац Аутобуске станице Братунац.

Промет путника у последњих годину дана драстично је опао. Раније су укинуте линије за Нови Сад, Лазаревац, Источно Сарајево.

- Не можете се више пребацити ни до Бањалукел, као ни до ни Брчког, Дервенте, Модриче... - додао је Спајић.

Од 2009. године, Братунац више није транзитно подручје ни за робни саобраћај, с обзиром да је гранични мост са Србијом затворен за робу и услуге. Алтернатива за путнике који путују у веће центре јесте пресједање у Звoрнику.