latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:44 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Све што је Станивуковић рекао апсолутна је лаж (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић, гостујући недавно на БН Телевизији, изнио "гомилу безочних лажи" о пројекту "е-бебе".
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

- Све што је Станивуковић рекао је апсолутна лаж која је срачуната да компромитује Владу, надлежно министарство и мене као министра -  рекао је Рајчевић. 

Он је навео да је нетачно да је кћерка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика као потпредсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" изразила жељу да се дјеца регистују "на клик" након чега је он расписао тендер, те да је тај посао добио Додиков син, како то тврди Станивуковић.

Он је нагласио да је Влада не сједници 21. марта ове године усвојила приоритену листу пројеката из области дигиталне трансформације, а између осталог и приједлог пројекта "е-беба", док је Фондација "Дјеца нам се рађала" регистрована 16. августа ове године.

- Станивуковић је навео и да је цијена пројекта 800.000 КМ без ПДВ-а, а цијена јесте толика али са ПДП-ом - нагласио је министар Рајчевић.

Он је појаснио да није ријеч о апликацији, како то каже посланик ПДП-а, већ о инфомационом систему и то је много комплекснији предмет набавке, а тако је дефинисан и у тендерској документацији.

- Током поступка набавке Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво на тендеру за овако комплексан пројекат није запримило ниједну другу понуду, осим изабраног имплементатора, јер су критеријуми били веома стриктни, што директно доказује да је Станивуковић обмануо јавност са некаквим папиром којим је махао на БН Телевизији - рекао је Рајчевић.

Министар је подсјето да је Станивуковић, поредећи цијену у Србији и Српској, рекао да је тамо само надоградња веб портала путем којег се приступало овом информационом систему кошталао око 45.000 евра, док одржавање система кошта око 46.000 евра годишње.

- Код њих је потпуно другачија база података и регистара података и ситуација је неупоредива, а тачне податке о трошковима доставиће ми колеге из Србије, с обзиром на то да је Станивуковић тврдио да је тај систем код њих уведен бесплатно - нагласио је Рајчевић.

Он је навео да је јутрос потписао пуномоћ свом правном заступнику којим га овлашћује да га заступа у предстојећем спору по основу тужбе за клевету против Станивуковића због изнесених неистина, као и његових наводе да је "возач Игора Додик" и јавног питања "колико је добио од набавке".