latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:53 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Повећати капацитет студентског дома у Фочи

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Фочи да је потребно проширити капацитете за смјештај студената Медицинског и Богословског факултета.

Чубриловић је подсјетио да је Република Српска у изградњу модерног студентског дома у Фочи уложила око осам милиона марака, те да су се та улагања показала оправданим.

Он је истакао да потребе смјештаја и даље превазилазе постојеће капацитете, те да ће се те потребе наредне године додатно повећати покретањем одсјека медицине на енглеском језику.

- Треба настојати да дом добије још један блок, ако је то могуће, како бисмо могли удовољити између осталог и потребама Медицинског факултета, који наредне године покреће одсјек на енглеском језику - рекао је Чубриловић новинарима након посјете Студентском дому.

Студентски дом у Фочи, капацитета 346 мјеста, усељен је прије три године.

Директор ове установе Срђан Драшковић рекао је да је ове године 80 студената остало испод "црте", а да се наредне године очекује и прилив страних студената.

Он је навео да ће премјештањем и реорганизацијом одређених просторија покушати да обезбиједе простор за друштвени живот студената и да дјелимично прошире смјештајне капацитете.

- Размишљамо и о убацивању трећег кревета у веће собе које су до сада биле двокреветне. Најбоље би било када би се могао изградити још један мањи објекат, јер би се тада задовољиле потребе и наших и страних студената - рекао је Драшковић.

Он је додао да је од 346 мјеста, студентима попуњено 335, док се 11 мјеста уступа гостујућим професорима.

На два факултета у Фочи, Медицинском и Богословском, студира око 2.000 студената.