latinica  ћирилица
18/11/2019 |  16:25 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

БОРС тражи повећање инвалиднина

Борачка организација Републике Српске тражи повећање личних и породичних инвалиднина у идућој години у износу не мањем од 10 одсто, увећањем процента за утврђивање основице за обрачун примања по Закону о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.
Горан Рогић - Фото: СРНА
Горан РогићФото: СРНА

Након сједнице Предсједништва БОРС-а у Бањалуци, предсједавајући Предсједништва Горан Рогић рекао је да БОРС тражи да Влада Српске донесе одлуку о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за ову годину да би, умјесто досадашњих 3,70 КМ, основица износила пет КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава.

Он је појаснио да то значи да би сваки борац прве или друге категорије мјесечно имао повећање од 50 до 80 КМ, те да би било потребно да Влада Републике Српске за ово додатно давање издвоји 1,5 милиона КМ.

Према његовим ријечима, БОРС тражи да Влада Републике Српске измијени уредбу о борачком додатку у дијелу који се односи на борачке категорије које примају мјесечни борачки додатак, као и да борци прве и друге категорије који су незапослени остваре право на мјесечни борачки додатак, без обзира на старосну доб.

- Ово би износило од 60 до 80 КМ мјесечно, а Влада би требало да издвоји 3,6 милиона КМ за ове намјене - истакао је Рогић.

Борачка организација Републике Српске тражи и да се настави са Акционим планом Владе Републике Српске за запошљавање и самозапошљавање борачких категорија, са нагласком на запошљавање дјеце погинулих бораца.

Рогић је навео да је БОРС покренуо иницијативу за састанак са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем о овим закључцима БОРС-а.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, који је присуствовао сједници Предсједништва БОРС-а, рекао је да ће Влада Републике Српске сагледати све финансијске показатеље, економска кретања и могућности, те се одредити према захтјевима БОРС-а.

Милуновић је подсјетио да је од 2013. године константно повећавана основица за личне и породичне инвалиднине у укупном износу од 15,1 одсто, изузев у овој години.

Он је рекао да је предложио БОРС-у да изради социјалну карту свих незапослених бораца, наводећи да се тренутно на евиденцији Завода за запошљавање Српске налазе 9.843 демобилисана борца, од којих највећи дио има до 60 година старости.

- Наставићемо са запошљавањем и самозапошљавањем дјеце погинулих бораца. До сада је посредством акционих планова запослено око 1.900 дјеце, не рачунајући запошљавање у јавном и реалном сектору. Тренутно се на Бироу за запошљавање налази 794 дјеце погинулих бораца и настојаћемо да их у наредном периоду буде запослено што више - нагласио је Милуновић.