latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:42 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Фоча: Студентски дом са већим капацитетима

Потребно је проширити капацитете за смјештај студената Медицинског и Богословског факултета у Фочи, рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић након посјете овим високошколским установама. Чубриловић је истакао и да су се оправданим показала улагања у изградњу модерног студентског дома у Фочи, за шта је уложено око осам милиона марака.

Постојећих 346 мјеста у Студентском дому у Фочи нису довољна за смјештај свих студената. То је главна порука након састанка предсједника Народне скупштине са руководством дома и Медицинског факултета. Све веће интересовање за ову високошколску установу захтјева проширење капацитета.

- Настојаћемо да надоградимо још један спрат и да обезбједимо 1.100 квадратних метара наставног простора. Велики интерес је за смјештај студената - истакао је Дејан Бокоњић, в.д. декана Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Медицински факултет од наредне године планира и увођење наставе на енглеском језику што ће у ту средину привући и стране студенте. То је додатни разлог за подршку републичких власти.

- То је велика ствар, не само за Медицински факултет и ову локалну заједницу, него и за цијелу регију. Ти људи сутра када проведу пет шест година, они су својеврсни амбасадори - истакао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Због процјена о повећаном приливу студената, али и чињенице да је без кревета ове године остало око 80 њих, управа Студентског дома размишња и о убацивању додатних кревета у собе које су до сада биле двокреветне. Ипак кажу, највише би помогла изградња додатног објекта.

- Постојећу читаоницу смо измјестили у тавански простор тако да добијемо и просторије за друштвени живот студената што тренутно немамо у понуди - поручио је Срђан Драшковић, директор Студентског дома у Фочи.

На Медицинском и Богословском факултету у Фочи студира око 2.000 студената.