latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:49 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Гомила безочних лажи о пројекту "е-бебе"

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић демантовао је наводе Драшка Станивуковића, посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, о тендеру за пројекат "е-бебе".

Рајчевић каже да је Станивуковић у медијима изнио "гомилу безочних лажи" и најавио тужбу за клевету, ако се Станивуковић јавно не извини.

Све што је Станивуковић рекао, апсолутна је лаж која је срачуната да компромитује Владу, надлежно министарство и мене као министра, рекао је Рајчевић поводом нетачних информација које је Станивуковић изнио о пројекту "е-бебе".

Министар је подсјетио да је Станивуковић поредио и цијене у Српској и Србији, а с обзиром на другачију базу регистара и података, како каже, ситуација је неупоредива.

- Што се тиче цијене и то је лаж. Цијена овог пројекта није 800.000 КМ без ПДВ-а, него 800.000 са ПДВ-ом. Ефективно, то је 683,760 КМ . Није у питању апликација него информациони систем и далеко је комплекснији предмет набавке - појаснио је Рајчевић.

Нетачно је и то, тврди Рајчевић, да је кћерка Милорада Додика као потпредсједница Фондације "Дјеца нам се рађала" изразила жељу да се дјеца региструју "на клик" након чега је он расписао тендер, те да је посао добио Додиков син, како то тврди Станивуковић.

- Током поступка набавке, за разлику од ових тврдњи, није постојала, нити је Министарство запримило, ниједну другу понуду осим понуде изабраног имплементатора, што директно доказује да је Станивуковић обмануо јавност - наводи Рајчевић.

И Компанија Проинтер одбацила је неаргументоване и клеветничке нападе, појашњавајући да је Станивуковић искористио нечитљиву фотокопију да оспори јавну набавку која је спроведена по закону.

Премијер Српске Рдован Вишковић поручује да су се сви заинтересовани могли пријавити на расписани јавни тендер.

- То је био јавни тендер, сви који су могли да ураде за пет пута мању цијену, могли су да се пријаве, да добију тај посао - нагласио је Вишковић.

Министар Рајчевић је нагласио да ће у складу са законским одредбама, путем правног заступника, пружити могућност Станивуковићу да демантује самог себе и јавно се извини.