latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:59 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Не буде ли договора, Влада ће прописати нову најнижу плату

Не буде ли договора са социјалним партнерима, Влада Републике Српске одлуком ће прописати нову најнижу плату.

Ово је потврдио премијер Радован Вишковић, истичући да ће одлука бити донесена ако разговори не уроде плодом до краја године.

О трогодишњем Програму економских реформи и буџету за наредну годину премијер је данас разоварао са представницима Привредне коморе Републике Српске.

Састанци једном мјесечно, представљање приједлога економско - социјалних реформи већем броју привредника, обезбјеђивање додатних средстава за технолошке иновације у привреди.

У ове три тачке може се сажети разговор премијера са представницима Привредне коморе.

Привредници наводе - све је теже пословати позитивно.

- Повећани захтјеви за повећање плата, везано за повећање цијена енергента, цијена комуналних услуга и остало, сигурно ће утицати на укупно пословање. Били су то разлози да разговарамо прије креирања документа Програм економских реформи - рекао је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Све потезе којима се настоји повећати плата и запосленост Влада ће радити у договору са реалним сектором.

О подстицању технолошких иновација у привреди посебно ће се водити рачуна.

- Ми и сада имамо, преко средстава ИРБ-а, једну такву кредитну линију. Да ли ћемо је кроз суфинансирање камата на неки начин учинити још пожељнијом и привлачнијом нашим привредницима...Свакако да ћемо на том питању радити - истакао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Разговори о повећању најниже плате, признаје премијер Вишковић, нису далеко одмакли. Не нађе ли се заједнички језик са социјалним партнерима, Влада би могла одлуком да пропише најнижу плату у Српској.

- У овом моменту немојте очекивати да вам саопштим која ће то цијена бити, али уважавајући и захтјеве синдиката и захтјеве пословне заједнице, уколико не буде договора, Влада ће, у складу са својим уставним надлежностима, да пропише ту најнижу плату од 1. јанура наредне године - појаснио је Вишковић.

Коментаришући пословање у Шумама и Поштама Српске, премијер је истакао да је, према деветомјесечном извјештају, већина шумских газдинстава пословала позитивно, па се такав резултат очекује и на нивоу цијелог предузећа.

Поште су, наводи, исказале губитак од око два милиона марака и добиле инструкције како проблем да ријеше до краја године.