latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:54 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Тузла: Мигрантима обезбиједити смјештај у ненасељеном подручју

Градско вијеће Тузле тражи од Владе Федерације БиХ да стави ван снаге одлуку о томе да се касарна у Љубачама додијели за смјештај миграната јер је то узнемирило локално становништво, те упозорава да је већи дио површине тог војног објекта миниран.

Од Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату, Градско вијеће Тузле тражи да предузме адекватне мјере и хитно обезбиједи локацију за мигранте, а да се при томе не изазива узнемиреност и не угрожавају права и слободе локалног становништва.

Градско вијеће Тузле одржало је данас ванредну сједницу на којој је донијело закључке да Тузла неће дозволити смештај миграната на свом подручју, али да је спремна да финансијски подржи њихово премјештање на неко адекватно, по могућности ненасељено подручје.

Из Градског вијећа Тузла наводе да су одлуком федералне Владе од 14. новембра да се касарна у Љубачама додијели Министарству безбједности у Савјету министара за смјештај миграната прекршене неке одредбе Европске повеље о локалној самоуправи.

- Прије доношења наведене одлуке, која се директно тиче становника у Тузли и Живиницама, између којих и на чијим територијама се касарна налази, Влада ФБиХ није консултовала локалне власти - напомињу из Градског вијећа Тузла.

У закључцима Градског вијећа Тузле истиче се да се мигрантима треба помоћи, али не на штету локалног становништва.

Градско вијеће Тузле поновно тражи да надлежни органи /Тужилаштво и Суд БиХ, Агенција за истраге и заштиту и друге надлежне агенције/ учине све да се прекине ланац кријумчарења мигрантима и у том смислу да се затражи помоћ земаља у окружењу и ЕУ.

Тузланска власт апелује и на међународну заједницу да проблем мигрантске кризе рјешава на мјесту настанка, односно да ради на рјешавању кризе и побољшавању животног стандарда и основних услова за живот људи у земљама из којих долазе мигранти, наведено је на порталу Града Тузле.

- Градско вијеће Тузла тражи од Скупштине Тузланског кантона да што прије закаже ванредну сједницу поводом одлуке Владе ФБиХ да се касарна у Љубачама додијели Министарству безбједности за смјештај миграната, те сугерише Скупштини да се, с циљем заштите безбједности грађана Тузланског кантона, успротиви одлуци Владе ФБХ - закључак је овог вијећа.