latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:58 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Поново игнорисан став НСРС; Шаровићева и Бореновићева иницијатива у процедури

На иницијативу 18 посланика заказана је хитна сједница, ради усвајања измјене и допуне Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Тако је приједлог посланика СДС-а и ПДП-а званично ушао у парламентарну процедуру и поред закључака Народне скупштине о неприхватљивости оваквог документа. Хитна сједница није оправдана, поручују из СНСД-а.

Захтјев за одржавање хитне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, за измјене и допуне Пословника потписали су посланици СДС, ПДП, СДП, СББ, ДФ-а, а прихватио предсједавајући Денис Звиздић за сриједу 20. новембар. Из СДС-а поручују да је циљ одблокирати рад бх. Парламента.

- Вјерујем да можемо да добијемо подршку много више, најмање 27, чак и 28 посланика, уколико сви буду у БиХ - истакао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а

Док Шаровић калкулише ко је за, СНДС јасно поручује да су против иницијативе СДС-а и ПДП-а. Шеф Клуба посланика ове странке у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац каже да пет година игноришу ставове Српске, иако је Народна скупштина обавезала све српске представнике да не покрећу било какаве иницијативе за измјену Пословника.

- Они овим потврђују да су дио те перфидне политичке игре гдје диригентску палицу држе бошњаци, а да су они само извођачи тих политика с циљем дерогирања Институција Републике Српске - поручио је Кошарац.

Кошарац каже да је овом иницијативом видљива перфидна политичка потреба за стварање неке нове парламентарне већине, како би СДС и ПДП остали у фотељама, иако су грађани Српске њихове политике казниле на изборима. Упозорава да би измјенама Пословника било могуће да посланик СДА из Републике Српске буде биран у свих шест сталних комисија иако му припада једна позиција.

- Из квоте из Републике Српске од 18 чланова, СДА која партиципира из квоте Српске има једног посланика и по формули припада једно од 18 мјеста. Овом иницијативом би било могуће да СДА има шест, односно да један посланик буде биран у свих шест комисија што значи шест пута јача СДА - додао је Кошарац.

Шаровић напомиње да није у питањз никаква дискиминација.

- Након избора нема никакве дискриминације, ни националне ни ентитетске било које друге сви могу у томе да учествују и да попуњавају комисијска тијела према својој снази коју имају у парламенту - поручио је Шаровић.

Кошарац истиче да није ни оправдано што се сазива хитна сједница и траже измјене Пословника, након што су све странке доставиле своје приједлоге за чланове сталних комисија. Каже логично би било да је Звиздић заказао редовну сједницу на којој би се бирали чланови сталних комисија у складу с важећим Пословником.