latinica  ћирилица
18/11/2019 |  19:45 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

За седам до осам дана састанак лидера ХДЗ-а, СНСД-а и СДА

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је вечерас у Мостару да очекује да ће у идућој седмици бити формиране парламентарне комисије у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ како би се могао именовати и нови сазив Савјета министара.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је рекао да је крајње вријеме да се прича о формирању власти на нивоу БиХ приведе крају.

Он је додао да је у разговорима са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и лидером СДА Бакиром Изетбеговићем процјена била да се, ако све буде ишло како треба, за седам до осам дана одржи заједнички састанак.

- То би требало да буде крај тог циклуса. Да ли ће бити тако, видјећемо - изјавио је Човић новинарима.

Коментаришући чињеницу да је на данашњи дан 1991. године основана Хрватска заједница Херцег-Босна, Човић је истакао да хрватског народа не би било у БиХ да није било Херцег-Босне.

- Видите да се 28 година након тога ми морамо бринути око легитимности да би били представљени кроз легитимне представнике - рекао је новинарима Човић.

ИНТЕНЗИВИРАЊЕМ МЕЂУСТРАНАЧКИХ РАЗГОВОРА ДО КОМПРОМИСА

Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас је на сједници у Мостару констатовало да је интезивирање међустраначких разговора добар пут за коначан компромис у вези са формирањем власти на свим нивоима у БиХ.

Из ХДЗ-а БиХ саопштено је да Предсједништво странке наглашава да је БиХ хитно потребна нова власт, те да је потребно одмах приступити формирању Савјета министара и наставити разговоре о формирању власти на свим нивоима.

Закључено је да се мора вратити повјерење које је пољуљано у посљедње вријеме, да би одговорно приступили рјешавању отворених питања.

- Морамо отклонити све препреке за наставак евроатланског пута који је за ХДЗ БиХ и странке окупљене око Хрватског народног сабора један од главних приоритета - саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ је упознато о активностима ХДЗ-а за предстојеће предсједничке изборе у Хрватској, те истакло подршку актуелној хрватској предсједници и кандидаткињи ХДЗ-а Колинди Грабар Китаровић.

У саопштењу се додаје да ће Предсједништво ХДЗ-а БиХ наставити да постиче чланове и симпатизере на активну регистрацију за гласање приликом предсједничких избора у Хрватској.

- Хрвати и хрватски држављани у БиХ с правом очекују да се Хрватска и њен предсједник залажу за легитимна права хрватског народа у БиХ, али и за стварање нове, позитивније атмосфере унутар међународне заједнице према БиХ, као и њеним конститутивним народима - додаје се у саопштењу.

Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас је говорило и о страначким активностима везаним за смјернице стратегије за предстојеће локалне изборе.