latinica  ћирилица
19/11/2019 |  07:58 ⇒ 10:41 | Аутор: Глас Српске

ОБА од данас без руководства

Генералном директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу Осмици, његовом замјенику Трифку Бухи и главном инспектору ОБА Дамиру Беванди данас истиче четворогодишњи мандат на који су именовани 19. новембра 2015. године.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Закон о ОБА каже да "генералног директора и замјеника генералног директора именује и разрјешава дужности Савјет министара, на приједлог предсједавајућег и у консултацијама са члановима Предсједништва, Извршног одбора и Безбједносно-обавјештајне комисије".

Поред тога, закон каже да се "генерални директор и замјеник генералног директора именују на мандат од четири године који се може обновити једанпут", а прецизно се наводи и у којим случајевима се генерални директор и његов замјеник могу разријешити дужности прије истека мандата, али не и каква је процедура и какав је њихов статус након истека мандата.

Оно што свему даје посебну ноту је чињеница да је директору ОБА БиХ поништена факултетска диплома коју је стекао на Универзитету за пословне студије Бањалука, а одлука о проглашавању дипломе ништавном у петак је упућена “Службеном гласнику РС” на оглашавање.

Дугогодишњи радник служби безбједности Неђо Влашки каже да ОБА од данас формално-правно нема руководства.

- Генералном директору и његовом замјенику данас истиче мандат и они формално-правно немају више право да потписују никаква акта. Примјера ради, ако је неки службеник ОБА испунио услове за пензију, нема ко да потпише валидно и законито рјешење о пензионисању - објашњава Влашки.

Он истиче да формално-правно ствари стоје тако, али да код нас политика има посљедњу ријеч и да није уопште изненађен што се нико не обазире на чињеницу да ће ОБА од данас практично бити без руководства.

- До сада се није улазило у овакав правни вакуум, јер је бивши директор Алмир Џуво други мандат на челу Агенције добио у прописаном року, односно прије истека мандата - каже Влашки.