latinica  ћирилица
19/11/2019 |  10:55 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Жупљанин: У БиХ врло сложена безбједносна ситуација

Декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин рекао је да се четири године од терористичког напада у Рајловцу код Сарајева не може рећи да су грађани у БиХ сигурнији и безбједнији.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Укупна ситуација у БиХ са аспекта безбједности је врло сложена. На ту сложеност утичу сви елементи постојеће мигрантске кризе, а посебно чињеница да се у БиХ враћа велики број припадника такозване Исламске државе са страних ратишта који су освједочени и озлоглашени терористи - рекао је Жупљанин Срни.

Жупљанин је истакао да се не види да су у БиХ направљени позитивни помаци у погледу чињења да безбједносна ситуација буде стабилнија.

- Доста информација је у зони тајности. Неспорно је да терористичке пријетње постоје у БиХ јер ништа није урађено у погледу спречавања евентуалних терористичких инцидената. Не видимо ништа конкретно што би могло грађане да учини мирним -напоменуо је Жупљанин.

Коментаришући изјаву француског предсједника Емануела Макрона листу Економист у којој је оцијенио да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава са проблемом повратка џихадиста, Жупљанин је рекао да таква изјава француског државника сигурно није дата без аргумената и разлога.

- Оваква изјава је сигурно плод врло опсежне анализе великог броја људи и служби које опслужују предсједника Макрона и који му дају елементе за процјену безбједносне ситуације у Француској и у окружењу - рекао је Жупљанин.

Припадници Оружаних снага БиХ Армин Салкић и Недељко Радић убијени су у 18. новембра 2015. године у терористичком нападу у сарајевском насељу Рајловац. Напад је извео Енес Омерагић, који је након овог чина извршио самоубиство.