latinica  ћирилица
19/11/2019 |  14:27 | Аутор: СРНА

За интервентни откуп товних јунади пријављено 15 откупљивача

За интервентни откуп товних јунади пријавило се 15 заинтересованих откупљивача и више стотина грла већ је откупљено, а минимална цијена је 3,90 КМ, рекао је данас помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Бојић.
Откуп јунади - Фото: РТРС
Откуп јунадиФото: РТРС

Бојић је изразио задовољство одзивом за интервентни откуп јунади минималне тежине 550 килограма живе масе, те навео да је око 8.000 грла спремно за откуп који ће трајати до 31. јануара.

- Откупљивачи су нам се одазвали са цијеле територије Републике Српске, те очекујемо да ће бити откупљено између шест и десет хиљада грла - рекао је Бојић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да Министарство заговара минималну цијену откупа, која је дефинисана правилником о остваривању новчаних подстицаја и износи 3,90 КМ.

- Како бисмо стимулисали откуп, месопрерађивачи који откупе од произвођача товну јунад за извоз имају подстицај од 0,30 КМ, док је стимулација за домаћу прераду 0,70 КМ по килограму живе масе - рекао је Бојић.

Он је подсјетио да је за ове намјене Министарство издвојило два милиона КМ.

- Захваљујући овој мјери Министарства, цијена откупа је прешла цијену од четири КМ, што је веома позитиван помак у односу на кретања у посљедњим мјесецима, када бикови због веома ниске цијене нису ишли у продају - рекао је Бојић.

Он је додао да је, према подацима Агенције за аграрна плаћања ресорног министарства, пријављено око 31.000 бикова у овој години за премије које Министарство даје као подршку за товљаче јунади, те да је то повећање у односу на претходне године.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске раније је позвало откупљиваче јунади да до 8. новембра изразе заинтересованост за интервентни откуп јунади минималне тежине 550 килограма живе мјере од домаћих узгајивача.

Позив се односио на откупљиваче јунади са сједиштем у Републици Српској који су регистровани за обављање дјелатности клања, прераде и извоза живих животиња.