latinica  ћирилица
19/11/2019 |  15:41 | Аутор: СРНА

Стабилна инфлациона очекивања у БиХ

Централна банка БиХ саопштила је да резултати истраживања финансијског сектора у БиХ указују да постојећи монетарни аранжман и кретања омогућавају одржавање ниске, стабилне и предвидиве инфлације, што је један од неопходних предуслова за одрживи економски раст.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Из Централне банке наводе да су до сада обављена два истраживања - у марту и октобру 2019. године и да резултати показују стабилну усидреност инфлационих очекивања с благим смањењем пројекција.

Инфлациона очекивања за ову годину у октобру су била 1,3 одсто и нижа су него у марту када су износила 1,5 одсто.Када је ријеч о инфлационим очекивањима за 2020. годину, она су у октобру, такође, снижена и износе 1,4 одсто, док су у марту 2019. године иста очекивања износила 1,7 одсто, додаје се у саопштењу.

Анкета се спроводи на узорку групе банака и осигуравајућих друштава, а унутар тих институција се тражи компетента особа која може дати одговоре на анкету.

Истраживање о инфлационим очекивањима покренуто је, како се наводи, ради бољег анализирања цјеновних кретања и доприноса вођењу економских политика у земљи.

Ово стандардно истраживање перцепције о инфлацији проводи већина централних банака, а Европска централна банка и Европска комисија су, кроз закључке економског дијалога, сугерисале да се треба успоставити и у БиХ, додаје се у саопштењу.