latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:14 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Ђокић: Српска омогућила доношење прописа који регулишу питање гаса у БиХ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се примједба Енергетске заједнице да БиХ није испунила своје обавезе односи на доношење прописа ради регулисања питање гаса у БиХ, али да је Српска урадила све што је могла и заузела ставове који дају могућност доношења таквог закона.
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

Сада је, навео је Ђокић, на Савјету министара да тај закон пусти у процедуру и на Парламентарној скупштини да га усвоји.

Ђокић је рекао да Српска по питању тога закона не може направити ниједан корак назад у погледу приниципа на којима су заснована законска рјешења и онога што је садржај тих норми које су усаглашене.

Он је рекао да, колико зна, ФБиХ није спремна да таква рјешења прихвати.

- Они и даље желе оно што би било излазак изван оквира постојећих уставних рјешења у БиХ у дијелу надлежности ентитета за област енергетике. Надлежност за област енергетике у ентитетима није на нивоу заједничких институција БиХ - рекао је Ђокић.

Ђокић је рекао да ће најављене мјере Енергетске заједнице против БиХ бити јако штетне по интересе људи и у Српској и у ФБиХ.

- Санкције треба да буду прошлост. Ионако смо погођени свиме што нам је свијет сервирао када је на погрешан начин испратио југословенску транзицију, када је помогао и гурнуо нас у етничке сукобе и када смо из тих сукоба изашли далеко сиромашнији, са новим, великим негативним друштвеним појавама и проблемима - рекао је Ђокић.

Треба да, додао је он, престану да кажњавају и сједну за сто да би пронашли оптимална и реална, проводива рјешења за животна питања људи.

БиХ није у довољној мјери испунила обавезе из Споразума о Енергетској заједници, а припрема се још један у низу поступака против ње због неизвршавања обавеза, проистиче из годишњег извјештаја о спровођењу мјера те организације.