latinica  ћирилица
19/11/2019 |  17:48 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Свједочење о повредама ученика након гранатирања Калиновика

У наставку суђења генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године, бивши љекар у Дому здравља Станимир Елез рекао је да је Станислави Копривици граната нанијела шест повреда по тијелу и да јој је разнијела дио главе.
Суђење Дрековићу - Фото: РТРС
Суђење ДрековићуФото: РТРС

Овај свједок Тужилаштва БиХ је свједочио да је 3. јуна 1995. године био на радном мјесту када су мјештани доносили дјецу рањену од гранате, која су тог јутра дошла у школу по дипломе.

- Сва дјеца била су тешко рањена изнад појаса. Прво су донијели Душанку Нишић, а онда Игора Козомару, Јелену Бозало, Давора Матковића, Млађенку Тепавчевић и Станиславу Копривицу, за коју сам одмах видио да неће преживјети - испричао је Елез.

Он је рекао да је са медицинским сестрама настојао да рањеној дјеци што прије санира повреде од гранате, како би их транспортовали до болнице у Фочи.

- Када смо њих збринули, детаљно сам прегледао Станиславино тијело и утврдио да је настрадала од гелера експлозивне направе која је пала у њеној непосредној близини. На себи је имала раздеротине као да су нанесене тупим ножем. Један гелер јој је пробио главу и разнио дио лобање да се видио мозак. Опис повреда унио сам у књигу протокола у којој смо уписивали шта смо радили - свједочио је Елез.

Он је испричао да је неколико дана након овог гранатирања Калиновик постао сабласно мјесто јер је становништво масовно одлазило у Фочу и Миљевину.

Елез је навео да је гранатирање Калиновика почело у мају 1995. године, објаснивши да је тада у мјесту Потоци, од гранате у десни кук тешко рањен дјечак Мирослав Тошовић.

- Кад су га донијели у Дом здравља бојао сам се да неће преживјети, јер је много крварио. Морао је хитно у болницу, а ја сам му ставио доста газе да тампонирам рану, понио инфузију и својим колима одвезао у болницу гдје је оперисан - рекао је Елез.

Свједок је потврдио да се испаљење граната чуло из правца Бјелимића, гдје су се налазили припадници такозване Армије БиХ.

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 3. децембар.