latinica  ћирилица
19/11/2019 |  19:43 | Аутор: РТРС

Лондон даје 16 милиона фунти да приближи Балкан ЕУ и НАТО

Велика Британија издваја више од 23 милиона фунти за борбу против "дезинформација" у Источној Европи и Централној Азији, а један од циљева је и "помоћ" Западном Балкану да се приближи ЕУ и НАТО за шта је намијењено 16 милиона фунти, показује извјештај британског владиног Фонда за спречавање конфликата и подршку стабилности и безбједности.

У извјештају Фонда о програмима за 2019-2020. годину, у који је имала увид телевизија "Раша тудеј" наводи се да Лондон планира да побољша квалитет рада у медијима, укључујући и оне на руском језику и да допринесе ширењу "поузданих информација", преноси Спутњик.

У документима пише да је Лондон, између осталог, издвојио и више од 23 милиона фунти за "иницијативу борбе против дезинформација" и развој медија у Источној Европи и Централној Азији, а циљ је, како наводе, да се повећа стабилност региона.

Британска влада намјерава да "помаже" и Западном Балкану, тако што ће се, осим рада са медијима, борити против сајбер-напада и допринијети промовисању реформи, које су неопходне да земље региона приступе ЕУ и НАТО-у, за шта издваја 16 милиона фунти.

Ове активности, како се наводи у том документу, подразумијевају помоћ у одржавању функционисања независних медија, сузбијање дезинформација, јачање отпора на сајбер-нападе, одбрамбене активности, као и подршку реформама потребним да се земље региона придруже ЕУ и НАТО-у.

У интересу Велике Британије је Западни Балкан који би био стабилан и способан да издржи пријетње, истичу у овом британском владином фонду, те додају да је задатак финансираних пројеката да повећају отпорност региона на негативне спољне утицаје, промовишу британске вриједности и помогну у приближавању земаља НАТО-у и ЕУ.

У оквиру програма планирана је обука за балканске медије за ефикасну интеракцију са слушаоцима о политичким питањима.

Осим тога, планирано је да се подржи обука професионалних војника који су оријентисани на реформу сектора безбједности, као и да се повећа способност оружаних снага Западног Балкана за оперативну сарадњу и брзо распоређивање у складу са стандардима британског Министарства одбране и НАТО-а.

Руски политиколог Јуриј Почта је рекао за "Раша тудеј" да не само Лондон, већ и евроатлантска заједница посвећује велику пажњу Балкану, јер тај дио Европе још није под потпуном контролом Запада, па се зато се спроводе различити програми "стране помоћи", како би их увукли у своје структуре.

- Када је Југославија разорена, а земља подијељена практично на шест и по држава, то је била невјероватна срећа за Запад. Али сада је потребно све поново "сварити" и савладати, увести дисциплину, повезати се са разним програмима, обећати улазак у НАТО и ЕУ. Очекују да ће тако дуги низ година везати регион за западне центре утицаја - објашњава Почта.

Почта, који је и професор на руском Универзитету пријатељства народа, каже да се западне државе, истовремено, плаше да ће балканске земље сачувати блиске односе са Русијом и намјерно оптужују Москву за наводни негативан утицај на регион.

Он објашњава да позиција Русије која се руководи својим националним интересима, штити међународно право и цијени независност других, не одговара државама Запада, те да се због тога Велика Британија и низ других земаља мијешају у рад медија и покушавају да намећу своје виђење свијета.

- За њих је контролисани хаос најбољи начин да се управља другим земљама. И ако је већ немогуће извести директне војне операције против Русије, креће се у информативно-психолошки рат. То подразумева и демонизацију руководства земље, оцрњавање руског становништва и супротстављање руским медијима. Може постојати једино западна `постистина`, док руска тачка гледишта, према њиховом мишљењу, субверзивно делује - каже Почта.