latinica  ћирилица
19/11/2019 |  20:49 ⇒ 20:50 | Аутор: sputniknews.com

Објављена детаљна карта Титана, резерве гаса и нафте стотину пута веће од резерви на Земљи (ФОТО)

Тим истраживача из НАСА и Европске свемирске агенције објавио је прву глобалну геолошку карту Титана, највећег Сатурновог мјесеца.
Објављена детаљна карта Титана (фото:CC BY 2.0 / Kevin Gill / Titan, Enceladus, Saturn) -
Објављена детаљна карта Титана (фото:CC BY 2.0 / Kevin Gill / Titan, Enceladus, Saturn)

Астрономи су користили податке добијене сондом Касини између 2004. и 2017. за прављење мапе.

На слици, објављеној у специјализованом часопису Природа астрономије, види се да је површина Титана препуна дина, језера, равница, висоравни и кратера и да има велике сличности са Земљом.

Треба напоменути да је Сатурнов сателит једино небеско тијело у Сунчевом систему, поред нашег, које на својој површини има стабилна течна тијела.

- Титан има атмосферу попут Земље. Има вјетар, кишу, планине. То је заиста веома интересантан свијет и једно од најбољих мјеста у Сунчевом систему за тражење живота - рекла је руководилац студије Розали Лопез.

Научници су такође закључили да, као и на Земљи, Титанов пејзаж увелико зависи од ширине. На пример, екваторијално подручје Мјесеца богато је динама.

- Изненађујуће је колико је јасна расподјела географске ширине - рекла је Лопезова, која је површину Сатурновог мјесеца описала као "једну од геолошки најразноликијих у Сунчевом систему".

Сатурнов сателит има густу атмосферу састављену углавном од азота која служи као природни штит против сунчевог зрачења и атмосферског притиска и скоро је једнака оној на нашој планети. Поред тога, посједује значајне резерве течних угљоводоника и стотине пута веће резервe нафте и природног гаса од резерви на Земљи.