latinica  ћирилица
20/11/2019 |  07:57 ⇒ 08:59 | Аутор: vecernjenovosti

Албанци са југа Србије траже припајање самопроглашеном Косову

Албанци са југа централне Србије одржаће 28. новембра, на Дан заставе, националног празника Албаније, протестни скуп у Прешеву.

Они ће одржати протест како би указали на наводну дискриминацију и са захтјевом да се тај дио земље припоји тзв. Косову, пишу Вечерње новости.

Лист наводи да иза тог скупа стоји Удружење ветерана терористичке Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ).

- Дискриминација је сваке године године све већа. Наш основни захтјев је припајање Прешевске долине Косову. То није захтјев политичара, већ воља народа - рекао је за Новости предсједник Удружења Назми Хајредини.

Иако се лидери Албанаца из тог дијела Србије још нису оглашили, он тврди да имају апсолутну подршку свих политичких опција које је овај скуп ујединио.

Посланик из Бујановца Ненад Митровић каже за лист да није изненађен овим "перформансом Албанаца", који користе сваки 28. новембар како би пласирали неку политичку замисао

- Ово је још један у низу политичких провокација којој је циљ да изазове нестабилност у општинама на југу Србије. Сваке године је на тим скуповима све мање људи. Током 2004. године на улицама су биле хиљаде Албанаца, а сада је тај број много мањи и обиљежавање се своди на домове културе - рекао је Митровић.

Према првим најавама, скуп у Прешеву се организује под слоганом "Доста више, Долина тражи рјешење", а подржава га и Исламска заједница ове општине. Очекује се да се прочитају захтјеви који се истовремено упућују и државним и међународним институцијама.