latinica  ћирилица
20/11/2019 |  10:04 | Аутор: РТС

Годину дана од увођења приштинске таксе од 100 одсто

Од када је одлазећа приштинска влада 21. новембра прошле године увела тарифу од 100 одсто, српске и фабрике из БиХ пласирале су на Косово и Метохију производе у вриједности шест милиона евра, што је према евиденцији царине тзв. Косова, за 99 одсто мање у поређењу са пласманом робе у години до увођења таксе.
Косово - царина - Фото: РТРС
Косово - царинаФото: РТРС

У Приштини тврде да су српски и производи из БиХ брзо замијењени увозом из других земаља региона и Европске уније.

Српске и фабрике у Босни и Херцеговини пријављују губитке од примјене таксе.

Генерални директор царине тзв. Косова Бахри Бериша, рекао је приштинским медијима да је увоз производа из централне Србије и БиХ опао за 99 одсто.

- Имамо смо мали увоз. За годину дана од примјене таксе, из ове двије земаља увоз је шест до седам милиона евра. То су производи који се уносе у малим количинама. Имали смо око 440 милиона евра увоза док заштитне мјере нису биле на снази. То износи око 99 процената мање увоза из ове двије земље - каже Бериша.

Прије увођења таксе, на КиМ је највише робе стизало из централне Србије. Прије 21. новембра 2018. године у једном дану на КиМ су српска предузећа пласирала робу у вриједности од 1,2 милиона евра или више од 360 милиона евра у току једне године.

Одлазећа приштинска влада је 6. новембра прошле године најприје увела таксу од 10 одсто на производе поријеклом из централне Србије и БиХ, а 15 дана касније износ таксе подигла на 100 одсто.

Од тог времена вриједност производа који су увезени из централне Србије на Косово износи четири милиона евра, а из БиХ два милиона.

У исто вријеме, пласман производа са КиМ на тржиште централне Србије износио је 13 милиона евра, а БиХ пет милиона.