latinica  ћирилица
20/11/2019 |  10:22 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Лукач: Код многих миграната утврђено да имају ратне ране на тијелу

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истиче да је полиција, приликом контроле миграната ради утврђивања да ли имају оружје, провјере докумената и слично, код многих утврдила да имају ратне ране на тијелу које говоре да су били на ратишту на Блиском истоку.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Такви људи, каже представљају велику опасност ако се задрже у БиХ и зато је неопходан озбиљан приступ свих институција у рјешавању мигранте кризе.

Он је нагласио да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро у БиХ и навео да то није само проблем ове земље, већ и региона и Европе.

- Према нашим сазнањима, више стотина бораца вратило се у БиХ. Њихово процесуирање у Суду и Тужилаштву БиХ, као и казне које су им изречене су бизарне. Тешко је повјеровати да повратници са страних ратишта долазе са жељом за миром и суживотом у БиХ. Ти људи неће промијенити своје убјеђење из разлога што ће им неко понудити неки добар посао или бољу плату. Они су на ратиште отишли из вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире управо ту идеологију - констатовао је министар унутрашњих послова Српске.

Он је оцијенио да дерадикализација, иако се годинама о њој прича у БиХ, није дала никаве резултате и сигуран је да неће ни дати.

- Сви који су се вратили са страних ратишта, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију. Ово није проблем само Републике Српске, већ и ФБиХ и Бошњака који практикују традиционални ислам, који нису радикални, нису опредијељени за тероризам и нормално живе - рекао је Лукач у интервјуу Срни.

Он је нагласио да је с тога веома битна борба против тероризма и сарадња агенција за провођење закона и то не само у БиХ и региону, већ и на међународном нивоу.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, која не јењава, као и о све већем приливу миграната, посебно након најаве Турске да ће отворити своје границе за пролазак миграната према Балкану, Лукач је подсјетио да је већ више пута упозорио да је БиХ постала можда једина "балканска рута" за пролазак нелегалних миграната и да већина њих преко Бихаћа жели да пређе у Хрватску.

- Поступање Полиције Републике Српске је јасно дефинисано законом, као и закључцима Владе Републике Српске. Већ смо били свједоци трагичних догађаја широм БиХ, па и у Републици Српској, где је лице, у страху од групе миграната који су упали на његову имовину, напало и нажалост убило једног мигранта. Оно што све нас, као и МУП Републике Српске посебно брине јесте чињеница да велики број миграната има "скривене идентитете" које је тешко утврдити - истакао је Лукач.

Повезане вијести:

Лукач: Неће се одустати од јачања МУП-а Српске