latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:07 | Аутор: СРНА

Калинић: Престати са урушавањем суверенитета Српске

Закључци Народне скупштине у вези са неуставном трансформацијом дејтонске структуре БиХ је свеобухватан и озбиљан покушај власти у Републици Српској, уз отворену понуду опозицији да се придружи, да се једном за свагда престане са урушавањем суверенитета Српске, изјавио је Срни некадашњи предсједник Народне скупштине Драган Калинић.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

То значи, истакао је он, враћање свих оних надлежности које су јој признате по изворном Дејтону и које су јој у континуитету одузимали међународни извршиоци.

Калинић је оцијенио да је на ову врсту борбе која ће се водити и унутар БиХ, али и пред међународним инстанцама потпуно погрешно и себично гледати као на неку изоловану битку људи из садашње власти.

- Нажалост, то је оно што случајно или намјерно не види садашња опозиција чиме иде на руку противницима постојања Републике Српске и тако заборавља да је управо Српска једина одбрана слободе и равноправности Срба у БиХ и на овим просторима у цјелини - напоменуо је он.

Према његовим ријечима, од тренyтка када је усвојен па све до данас траје оспоравање суштине Дејтонског мировног споразума који јесте донио мир, али је и битно промијенио унутрашњу структуру БиХ.

- Бошњаци и Хрвати нису крили незадовољство рјешењима која су афирмисала Републику Српску, па и на међународном плану, те су издејствовали фамозна 'бонска овлашћења'. Овим овлашћењима годинама, на неуставан начин, мијења се унутрашња структура те нове БиХ - подсјетио је он.

Калинић каже да не треба заборавити да је на бази ових овлашћења ОХР протеклих година извршио својеврстан политички, правни, па и персонални "масакр" над Републиком Српском и њеним политичким представницима.

Он је указао да је циљ јасан - повратити предратну структуру БиХ при чему се заборавља да је управо она, након распада Југославије, генерисала трагичан сукоб у овој земљи.

- Највећа замка у коју политички Срби сада могу упасти јесте да покажемо неслогу и да се међусобно оптужујемо, јер у овоме што нам се дешавало нема ни апсолутно кривих, ни апсолутно невиних - упозорио је Калинић.