latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:13 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска опредијељена за изворни Дејтон и договор народа у БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас Срни да је Српска опредијељена за изворни Дејтонски споразум и европски пут БиХ, те да је све што жели да њен став буде уважаван, а да се до свих промјена које буду неопходне дође договором и консензусом два ентитета и три конститутивна народа.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Колико год желимо добро нашем народу, једнако желимо добро и за друга два конститутивна народа у БиХ. Из Републике Српске никада нећете чути став који иде на штету друга два народа. Ми само штитимо своје ставове и тако ћемо радити и убудуће - рекао је Вишковић поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Према његовим ријечима, 21. новембар је значајан датум за Српску јер је прије 24 године у Дејтону добијен мир и признање Републике Српске као једног од два пуноправна ентитета у БиХ.

- То је веома значајно за опстанак српског народа и гаранција нашег битисања на овим просторима - нагласио је предсједник Владе Републике Српске.

Наводећи да је првенствено због интервенција високих представника дошло до значајног одступања од изворног Дејтонског споразума, Вишковић је рекао да се због тога Српска стално залаже за Дејтон какав је донесен, а не његов дух о чему се често говори.

Вишковић је истакао да Српска жели повратак на изворни Дејтон јер не само да је он донио мир на ове просторе, него је омогућио и функционисање два ентитета и три конститутивна народа, те да народи неометано живе на овим просторима, уважавају се и поштују.

- Само ако будемо досљедно поштовали оно што је наведено у Дејтону имамо будућност. Српска је опредијељена за поштовање Дејтона, али и за европски пут БиХ. Наше поруке су јасне. Ми уважавамо и поштујемо Дејтонски споразум и уставну структуру БиХ каква је донесена у Дејтону, а све изван тога није прихватљиво - каже Вишковић.

Он је оцијенио да су те тежње Републике Српске значајно афирмисане и закључцима који су усвојени на посебној сједници Народне скупштине.

- Поента те сједнице је била на фону да позовемо остала два конститутивна народа и други ентитет да што је могуће више поштујемо изворни Дејтон, Устав БиХ и конститутивност народа. Свако наметање воље једног народа и покушај његове доминације над остала два народа нас не води на прави пут - навео је Вишковић.

Он је појаснио да Српска не жели ништа лоше другим народима, већ се само бори за оно што јој припада у БиХ.

- Ми желимо да будемо уважавани и поштовани, а да до свих промјена у БиХ дођемо договором и консензусом. Ако нешто у будућности треба да се мијења то се може учинити само договором три народа и два ентитета. Свака друга жеља усмјерена ка унитаризацији БиХ и надмоћи једног народа над другим народима води само ка урушавању БиХ - упозорио је Вишковић.