latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:46 | Аутор: СРНА

Крајишник: Вратити Српској отете надлежност

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" подржава да се на легитиман начин тражи да се "поправи" све што су међународни представници урадили на измјени Дејтонског споразума, што је дефинисано и Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник у изјави Срни је истакао да су то надлежности пренесене на ниво БиХ које данас не функционишу.

- Не морају се све надлежности вратити, већ оне које не функционишу, а не функционишу многе. Функционисање БиХ није побољшано преносом тих надлежности, а оштећене су и Република Српска и Федерација БиХ - оцијенио је он.

Крајишник је нагласио да све што је урађено под притиском није регуларно, те да су неке надлежности пренесене само да би се створила скупља земља, због чега је БиХ једна од најскупљих у окружењу, а и у Европи.

Поводом 24 године од парафирања Дејтонског споразума, Крајишник је рекао Срни да се од тада много тога десило.

- Дејтонским споразумом је, без обзира на његове мане и чињенице да смо неке ствари могли другачије да рјешимо, ипак међународно верификована Република Српска и то је велико достигнуће - констатовао је први председник Народне скупштине Републике Српске.

Оно што је послије услиједило, истакао је он, јесте да су "тихи протектори" у БиХ - високи представници међународне заједнице и ЕУ на неуставан начин промијенили Дејтонски споразум којим је била загарантована висока аутономија Републике Српске.

- БиХ у Дејтону није верификована као држава, него као сложена државна заједница. У преамбули није наведено да ли је то држава, република или други атрибут, јер се о томе нисмо могли договорити. У свим радним материјалима је стајало или унија или сложена државна заједница - напоменуо је Крајишник.

Он је рекао да називи Република Српска и Федерација БиХ сами од себе говоре да су то државе.

- Оне нису чланице УН, али све оно што чини једну државу има и ФБиХ и Република Српска. То је, очито, некоме сметало и на један рогобатан начин хтио је да преношењем разних надлежности на ниво БиХ направи државу - појаснио је Крајишник.

Он је указао да су пренесене надлежности биле циљ муслиманске стране која је највиши заговорник државе и узима себи за право да штити БиХ.

- Република Српска је створена вољом српског народа и што је самосталнија и што јој је већа аутономија тиме се више испуњава циљ и воља народа који је створио - нагласио је Крајишник.

Ове године навршава се 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.