latinica  ћирилица
20/11/2019 |  12:16 | Аутор: srpskainfo.com

Случај раднице обољеле од карцинома добио епилог - Фирма обавезна да је врати на посао

Инспекторат Републике Српске наредио је фирми Релакс шу Босна доо Дервента, да радницу Слободанку Тодорић, која је добила отказ за вријеме боловања, врати на посао, не чекајући окончање правоснажног поступка.
Породица Тодорић (Фото: Српскаинфо) -
Породица Тодорић (Фото: Српскаинфо)

- Фирма Релакс шу Босна Дервента упутила је Инспекторату Републике Српске захтјев за одгоду извршења рјешења којим је овом субјекту наложено да радно-правни статус раднице Тодорић Слободанке, регулише у складу са одредбама Закона о раду. Послодавац је на рјешење инспектора уложио жалбу Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, те је од овог органа затражио одгоду извршења рјешења до окончања другостепеног поступка - наводе у Инспекторату Републике Српске.

Након разматрања навода из захтјева за одгоду извршења рјешења, Инспекторат је одбио захтјев послодавца као неоснован.

- Након уручења акта којим се одбија захтјев и протека датих рокова, рјешење постаје извршно - поручују у Инспекторату.

Младен Тодорић, супруг Слободанке Тодорић која је обољела од карционима и којој је одстрањен бубрег, рекао је да је ово добра вијест из Инспектората Републике Српске.

- Знам да су се жалили на рјешење инспекотора рада и знам да имају могућност тужбе код суда, али надам се да ће Министарство рада потврдити оно што је инспектор рада рекао. Исто тако вјерујем и да ће правда побједити и на самом крају. Овако нешто се не смије више никоме десити - поручује Младен.

Подсјећамо, Слободанка Тодорић је у Фабрици обуће Амика Дервента 2016. радила двије године, 11 мјесеци и 27 дана, све на одређено вријеме. Након тога ју је послодавац "пребацио" у другу своју фирму, Релакс шу Босна, али све је радила исто, и за исту плату, и опет на одређено.

У међувремену се разбољела, а од априла до краја септембра имала је четири операције. Обољела је од карцинома и одстрањен јој је бубрег.

Док се код куће опорављала од посљедње компликоване операције, једно вече услиједио је телефонски позив из фирме с поруком да јој неће продужити уговор.

Услиједили су бројни апели према институцијама система, а инспекција рада се крајем октобра огласила. У ванредној контроли су потврдили тврдње породице и изјаве синдикалаца - Слободанка је морала бити ангажована на неодређено.

Инспектор је такође изрекао новчане казне за фирму и одговорно правно лице, а фирма Релакс шу Босна има обавезу да Слободанки понуди уговор на неодређено вријеме.