latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:56 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Програм реформи није у надлежности ПС БИХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да овај дом нема никакве ингеренције да разматра Програм реформи који је јуче усвојило Предсједништво БиХ.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

У расправи о иницијативи посланика СДП-а Зукана Хелеза да Представнички дом у дневни ред засједања данашње хитне сједнице уврсти расправу о овом документу, Кошарац је позвао посланике да не износе паушалне оцјене о Програму реформи.

Истичући да не спори било коме да има право на другачије мишљење, Кошарац је рекао да је изношење квалификација о Програму реформи неозбиљно.

- Волио бих да о тим важним питањима говоримо на темељу чињеница и аката. Мислим да би то било потпуно коректно - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, осим што има право да тражи информацију о Програму реформи, парламент нема никаквих других надлежности у овом процесу.

- Разумијем политичку потребу да се о томе разговара, али дубоко вјерујем да српски члан Предсједништва /Милорад Додик/ поштује ставове Народне скупштине и институција Републике Српске, вјерујем да је у комуникацији са регионалним лидерима и да води рачуна о уставним надлежностима Српске - закључио је Кошарац.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић истакао је да је питање НАТО интеграција уставно питање.

- У овој земљи Устав се мијења уз сагласност народа и ентитета - подсјетио је Стевандић, констатујући да кад за то дође вријеме о томе ће се питати народ и ентитети, те да ће се тад видјети ко поштује Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

Посланик СДС-а Драган Мектић оцијенио је да је Програм реформи стратешко питање БиХ и њених грађана.

Он је навео да је, према његовим информацијама, тај документ закључан у сефовима Предсједништва БиХ и да се, према наређењима неких међународних фактора не смије показати јавности док не стигне потврда да га је прихватио НАТО.

Мектић тврди да се у Програму реформи нигдје не спомиње војна неутралност БиХ, те да је предвиђено да о статусу и учлањењу БиХ у НАТО неће одлучивати нижи нивои власти него искључиво институције БиХ.