latinica  ћирилица
20/11/2019 |  14:44 ⇒ 16:01 | Аутор: АТВ

Детаљи јучерашњег састанка у Предсједништву БиХ

Документ који ће Предсједништво БиХ послати у Брисел усаглашен је и изанализиран јуче на састанку чланова Предсједништва са амбасадорима и није АНП.
Предсједништво БиХ (фото:predsjednistvobih.ba) -
Предсједништво БиХ (фото:predsjednistvobih.ba)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је био изричит да се документ тако не тумачи, сазнаје АТВ из извора блиских дипломатским круговима.

Додик је инсистирао и да се амбасадори и Жељко Комшић и Шефик Џаферовић изјасне да се не ради о Акционом плану.

- Да ли је ово Акциони план господине Комшићу, да ли је ово Акциони план господине Џаферовићу? - неколико пута је упитао српски члан Предсједништва, за шта постоји и писани доказ, наводи АТВ.

Од амбасадора који су били на састанку, међу којима и амерички, Додик је тражио децидно да потврде да документ који ће изаћи из Предсједништва као усаглашена верзија, нико у Бриселу неће тумачити као било шта друго осим реформе у области одбране и наставка сарадње са међународним мисијама у БиХ.

- Немојте ви, уважени амбасадори, покушати довести у позицију да ми то подржимо, дамо и онда НАТО каже то је АНП. Ја вам кажем да ја то нећу да прихватим - изричит је био Додик.

Извори АТВ из дипломатских кругова тврде да је амерички амбасадор констатовао да су се консултовали са НАТО и да ће прихватити реформски програм из БиХ.

- НАТО ће прихватити тај документ који не активира ништа и не мијења статус МАП-а - децидно је навео амбасадор.

- Ако такав одговор добијем од НАТО-а, ја прихватам - одговорио је Додик.

Интересантно је, каже извор АТВ, да је Комшића интересовало ко ће папир носити у Брисел.

На то су потрошили добар дио састанка.

Након састанка са амбасадорима одржана је посебна сједница Предсједништва, на којој је ,као другу тачку, српски члан Предсједништва кандидовао именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министра.