latinica  ћирилица
20/11/2019 |  15:14 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Мазалица: Паника у СДС-у и ПДП-у због губитка власти

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да би СДС и ПДП можда имали право да нешто критикују да су барем једном имали конзистентан став о било којем важном питању.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Они су практично до јуче били за улазак у НАТО јер у Народној скупштини Републике Српске нису гласали за Резолуцију о војној неутралности. Ни тада нису изразили свој став, а сада дају шизофрене изјаве као да су највећи противници НАТО-а. Умјесто да граде конзистентне ставове, они обмањују јавност. Документом Програм реформи БиХ, који је усвојило Предсједништво БиХ, не да није предвиђен пут ка чланству у НАТО-у, него је он прекинут. Српска је остала вјерна ставу Народне скупштине о војној неутралности - рекао је Мазалица Срни.

Према његовим ријечима, изјаве и паника представника опозиције у којима предњаче Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Драган Мектић посљедица су тога да знају да неће учествовати у власти на нивоу БиХ.

- Ни грађани им за то нису дали повјерење, али су се они сами нудили СДА и другим странкама и предложили су измјене Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ како би се доказали и поново стекли њихово повјерење за још један мандат. Ово је за њих ударац јер знају да им без учешћа у власти нема опстанка и да им је неминовно осипање - нагласио је Мазалица.

Он је додао да је први пут у документу који је усвојио неки колективни орган на нивоу БиХ изражен став да БиХ није опредијељена за чланство у НАТО-у за шта постоји сагласност сва три члана Предсједништва БиХ.

- То је огроман заокрет. Ово је први пут да су бошњачки и хрватски чланови Предсједништва дали сагласност на то БиХ није заинтересована за чланство у НАТО-у. Самим тиме овдје није ријеч о фамозном годишњем националном плану који би усвајањем требало да активира Акциони план за чланство у НАТО-у. Овдје је ријеч искључиво о програму реформи који је усмјерен ка наставку сарадње, али без чланства - истакао је Мазалица.

Према његовим ријечима, амбасадори који су се састали са члановима Предсједништва БиХ окарактерисали су Програм реформи БиХ као наставак сарадње са НАТО-ом, а не пут ка чланству.

- Амбасадор Велике Британије Метју Филд је поменуо искључиво наставак сарадње. То значи да не постоји ништа ново у погледу пута БиХ ка чланству у НАТО-у. У усвојеном документу наведено да се Програм реформи БиХ подноси без прејудицирања коначне одлуке о чланству, а за чије усвајање ће бити потребна додатна одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ - каже Мазалица.