latinica  ћирилица
20/11/2019 |  16:31 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Додик није пристао на НАТО, СНСД остаје досљедан поштивању војне нeутралности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик није пристао на годишњи национални програм за чланство у НАТО-у /АНП/ ни да Република Српска иде том савезу, нагласио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић, поручивши да ова странка остаје досљедна поштивању Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

Ковачевић је изјавио новинарима у Бањалуци да би оптужбе које на рачун СНСД-а и Додика долазе из странака опозиције биле тужне да нису смјешне.

- Необично је читати изјаве Бранислава Бореновића или Драгана Мектића о томе да смо ми усвајањем Програма реформи БиХ увели Републику Српску и БиХ у НАТО и прекршили Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске. Готово је невјероватно да то људи могу да изговоре - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Мектић јавно говорио о томе да је његов став и вјероватно став његове странке СДС-а да Српска и БиХ треба да уђу у НАТО, а да је Бореновић прије тога говорио да би он АНП усвојио први дан и да то није никакав проблем.

- Он /Бореновић/ је имао идентичан став Бакиру Изетбеговићу и Жељку Комшићу да је ријеч о техничком питању које је небитно - подсјетио је Ковачевић.

У једној од првих реченица Програма реформи БиХ који је јуче усвојен на хитној сједници Предсједништва БиХ и за који је гласао Додик, појаснио је Ковачевић, јасно је наведено да се тим документом не прејудицира чланство БиХ у НАТО-у и да ће се, ако икада дође до тога да се разматра чланство у НАТО-у, одлука доносити на свим нивоима власти у БиХ.

- То је истина за разлику од онога што говоре људи из опозиције. Видимо да Мирко Шаровић два пута коментарише документ за који је јавно признао да га није ни прочитао. То могу да раде само неозбиљни људи и дилетанти који су се на такав начин и понашали у протеклих пет година у Савјету министара - нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, истина је и да је 2005. године Борислав Паравац из СДС-а као члан Предсједништва БиХ гласао за усвајање одлуке којом се БиХ одредила да жели да постане члан НАТО-а.

- Ово је прва одлука од 2005. године која је усвојена у институцијама БиХ у којој се јасно каже да се не прејудицира чланство у НАТО-а. Ми смо успјели да их наведемо да то прихвате и представници бошњачког и хрватског народа. Сада по први пут имамо документ који су прихватили сви и у којем је јасно наведено да се не прејудицира чланство у НАТО-у. Ово је велики успјех Републике Српске, СНСД-а и Додика - рекао је Ковачевић.

Он је додао да ово питање коментаришу људи који нису смјели да гласају за Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, а који су гласали за неке раније резолуције које су подразумијевале чланство у НАТО-у.

- Од њих имамо званичан став да су за НАТО. Никада ништа друго нису рекли на било којем званичном нивоу - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, исти људи су данас били дио ентитетске пролазности која је измјенила Пословник о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на штету Српске и противно закључцима Народне скупштине.

- То су урадили са ентитетском пролазношћу од њихова четири посланика заједно са Адилом Османовићем из СДА. За разлику од нас који смо успјели да остваримо успјех за Републику Српску они упорно настављају да наносе штету Српској. То ћемо коначно да зауставимо - поручио је Ковачевић.