latinica  ћирилица
20/11/2019 |  16:47 | Аутор: СРНА

Хитна сједница - беспотребна политичка авантура СДС-а и ПДП-а

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да је хитна сједица Представничког дома посвећена измјени Пословника о раду овог дома политичка авантура у коју су потпуно беспотребно ушли СДС и ПДП.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Рекао бих да ту постоји перфидна политичка намјера која је конципирана у неким међународним круговима и одређеним структурама странака које долазе из Федерације БиХ - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да не постоји разлог за измјену Пословника, јер су, у складу са важећим Пословником, све странке доставиле приједлоге за чланове парламентарних комисија.

- Једино је било реално да Колегијум закаже редовну сједницу дома и да буду изабрана та стална тијела - додао је он.

Кошарац је упозорио да су и поред закључка Народне скупштине Републике Српске, посланици СДС-а и ПДП-а покренули иницијативу за измјену Пословника о раду Представничког дома и тако игнорисали став највишег законодавног тијела у Српској.

- Данас смо од опозиције чули и доста небулозних ставова о Пограму реформи БиХ и мислим да је и кредибилност извора таквих ставова упитна, с обзиром на раније некредибилне изјаве /Драгана/ Мектића о томе да нема мигрантске кризе, нити вехабизма, а сви знамо да и мигранти и вехабије постоје у БиХ и праве проблеме - рекао је Кошарац.

Он је одбацио као нетачне све наводе и спекулације о штетности Програма реформи БиХ по Републику Српску.

"Програм реформи БиХ је документ који нема назива Годишњи национални програм /АНП/ и који у садржају артикулише врло јасно изражене политичке ставове нас који долазимо из Републике Српске, а те ставове јасно је презентовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, СДС и ПДП својим поступцима омаловажавају и потцјењују грађане Републике Српске и због тога ће их поново казнити на изборима, јер шире неистине.

Кошарац је подсјетио да су предсједник СДС-а Мирко Шаровић и његови посланици напустили сједницу Народне скупштине Републике Српске када је усвајана Резолуција о војној неутралности Српске.

- СНСД своје ставове неће мијењати и чврсто ће проводити ставове и закључке Народне скупштине Републике Српске и њених кључних институција - поручио је он.

Кошарац је додао да СНСД нема ништа против да Програм реформи БиХ буде упућен у парламент БиХ, а то подржава и српски члан Предсједништва БиХ.

Најбитније је, истиче он, да тај документ не прејудицира чланство БиХ у НАТО.