latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:53 ⇒ 08:55 | Аутор: РТС

Свјетски дан телевизије

Данас је Свјетски дан телевизије. Резолуцијом 1996. године, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. новембар Даном телевизије. Установљен због чињенице да је телевизија главни инструмент у информисању и утицају на јавно мњење. Телевизија олакшава друштвену и културну комуникацију и подстиче сарадњу и партнерство у свијету.
Свјетски дан телевизије - Фото: илустрација
Свјетски дан телевизијеФото: илустрација

Први аналогни телевизијски програм високе резолуције започео је 1936. у Великој Британији.

Долазак даљинских управљача 1980. обрадовао је љубитеље магичне кутије, који су до тада морали да устану да би промјенили канал. Нагледаније емисије су глобални догађаји, као што су Олимпијске игре и Свјетска првенства у фудбалу.

Као најраширенији медиј мора бити вјеродостојна и преузети на себе улогу чувара и заштитника од ширења непроверених информација, лажних вијести и говора мржње.

Данас је телевизија, као претеча свих накнадних усавршавања електронских медија, и даље важно средство информација о животу на планети, оном из прошлости, из садашњости и с погледом у будућност.

За дан рођења телевизије узима се 25. април 1925, кад је Британац Берд у Лондону пренио слику лутке из поткровља у радњу у приземљу, гдје је био монтиран пријемник.

Дванаест сати и 30 секунди трајао је најдужи телевизијски интервју без престанка, приказан у Шпанији, и у њему су гостовале славне личности.