latinica  ћирилица
21/11/2019 |  09:37 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Заштитити производе од дрварске дрењине

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да је договорено да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске финансира заштиту географског поријекла дрварске дрењине код Агенције за безбједност хране БиХ.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- Давно је требало брендирати производи од дрварске дрењине. За почетак ми ћемо радити брендирање слатких производа, нашег имбера - сирупа од дрењине и традиционално припремљеног мућеног пекмеза од дрењине - истакла је Рунићева.

Она је подсјетила да је Дрвар препознатљив по производима од дрењине.

- За наше произвођаче и прерађиваче дрењине је брендирање од изузетног значаја зато што бисмо тако заштитили своје производе, односно спријечили бисмо појављивање тих производа на другим тржиштима јер су се под именом 'дрварске дрењине' појавили производи који нису са географског подручја општине Дрвар - нагласила је Рунићева.

Према њеним ријечима, представници општине Дрвар већ су у Бањалуци одржали састанак са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем, на којем је договорено да Министарство финансира заштиту географског поријекла дрењине.

Рунићева је напоменула да је састанак одржан на иницијативу министра Пашалића који је био гост на овогодишњој манифестацији "Дани дрварске дрењине".

Она је најавила да ће општина Дрвар у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одржати састанак о теми географске заштите поријекла дрењине са прерађивачима дрењине са подручја општине Дрвар у сриједу, 27. новембра, у 11.00 часова, у просторијама општине.

- На састанку ћемо одредити које ће удружење бити носилац активности. Добићемо савјете како даље да радимо и договорити кораке како да брендирамо наше производе од дрварске дрењине - додала је Рунићева.

Она је захвалила министру Пашалићу за његово залагање, те додала да ће брендирање производа побољшати фиинансијску ситуацију породица које се баве прерађивањем дрењина и добиће подстрек да остану у Дрвару и својим радом створе услове за нормалан живот.