latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:14 ⇒ 11:14 | Аутор: Б92

Контроверза уздрмала Дејвис куп

Тенисери Канаде изазвали су велику контроверзу предајом меча на Дејвис купа, коју је прокоментарисао и Новак Ђоковић.
Дејвис куп - Фото: РТРС
Дејвис купФото: РТРС

Наиме, Денис Шаповалов и Васек Поспишил су Канади донијели побједу над САД и послали је у четвртфинале.

Побједа над Американцима обезбиједила им је прво мјесто Групе Ф, пошто су претходно савладали и Италију, али се онда десио спорни моменат.

Капитен Канађана Френк Данчевић је одлучио да преда дубл меч који је самим тим окончан са предајом од 6:0, 6:0 у корист Американаца.

То није имало утицај на побједника Групе Ф, али је могло да има утицај на пласман САД и однос са другим екипама, пошто би та репрезентација била у повлашћеном положају у борби за једну од двије најбоље другопласиране екипе из свих шест група.

Канађани су тиме поклонили противнику сет-количник од 2-0 и гем-количник од 12:0, али ни то није помогло, с обзиром да су САД побиједиле Италију са 2-1, што им није било довољно за потенцијални пласман даље.

Новак Ђоковић је прокоментарисао потез селекције Канаде.

- Мени се то лично не свиђа. То не би требало да буде дозвољено. Разумијем да је Канада (у том тренутку) већ прошла. Можда су хтјели да одморе играче за четвртфинале и наставак турнира? - запитао се Ђоковић и наставио:

- Ипак, то ми не д,елује поштено, да нека екипа на поклон добије 6:0, 6:0 јер у том тренутку иде на мегдан Италији.

Са Новаковим ставом усагласила се већина тениске јавности, па и Енди Мареј.

- То није добра ствар. Једна од позитивних ствари (новог Дејвис купа) је та што у групи нема небитних мечева, сви дуели су уживо. За Канаду је тај меч у теорији био небитан јер су већ прошли даље, али је он имао велике импликације на остале екипе које су имале шансу да буду другопласиране - истакао је Мареј.

Канада се у четвртфиналу састаје с Аустралијом, данас поподне, док се остали четвртфинални дуели играју сутра.