latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:46 ⇒ 12:49 | Аутор: klix.ba

Тузлаци поручили: Политичари, водите мигранте својој кући (ФОТО)

Више од 100 мјештана тузланских приградских насеља која гравитирају Шићком Броду и Љубачама окупило се испред зграде кантоналне скупштине, уочи сједнице те скупштине.
Тузлаци не желе прихватне центре - Фото: klix.ba
Тузлаци не желе прихватне центреФото: klix.ba

Грађани од политичара захтијевају да не дозволе формирање мигрантских центара на подручју овог града, а уколико до тога ипак дође, наводе да су спремни на радикалне потезе.

Некадашња касарна у Љубачама код Тузле мјесто је на којем ће бити формиран први мигрантски центар у овој регији, што је омогућила Влада ФБиХ која је објект додијелила Министарству безбједности БиХ.

Незадовољство међу мјештанима створила је и недавна изјава кантоналног премијера Денијала Тулумовића који је као потенцијалну локацију за мигрантски центар навео објекте бившег рудника у Букињу.

- Тузлански кантон се мора јасно огласити и не дозволити формирање мигрантских центара у густо насељеним подручјима. Премијер изгледа да није ни свјестан шта је изјавио, а његове изговорене реченице су створиле панику међу мјештанима, који су сада увјерени да ће услиједити њихово протјеривање - изјавио је Горан Стојак, предсједник МЗ Букиње.

Тузлаци протестују због најављеног мигрантског центра

- И ми имамо право да живимо, да нам дјеца могу слободно ићи у школу, а доласком миграната то ће бити немогуће. Нека сваки од посланика у кантоналној скупштини, који имају солидне плаће, уз премијера свакако, кући поведе по петеро миграната и ријешиће проблем - нагласио је Стојак.

И док мјештани негодују због најављене локације мигранрског центра, портал Кликс сазнаје, да је екипа БХМАК јуче већ посјетила комплетан комплекс бивше касарне како би се увјерили у стање, јер постоје индиције да је то подручје минирано, на што упозоравају и знакови упозорења.

Грађани пред кантоналном скупштином

Представници МЗ Љубаче су истакли да посланици прихвате закључке градских вијећа Живиница и Тузле и "уваже вапај становништва околних мјесних заједница". Поручили су да ће без обзира на све, истрајати у томе да не дозволе формирање мигрантског центра у свом мјесту.

Формирању мигрантског центра у Љубачама противи се и Градско вијеће Тузле и најављује подношење захтјева надлежним органима за процесуирање одговорних због покушаја изазивања опште опасности, те упућује подршку представницима мјесних заједница и грађанима Тузле којима ће се придружити и посланици скупштине.