latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:51 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Додик: Запад кује вјерски раздор

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да западни блок покушава да разбије православну цркву као што је то учинио када је осигурао распад Југославије.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је напоменуо да је Српска православна црква у Црној Гори тренутно изложена нападу.

- Црква је једно од најважнијих упоришта и националних институција. Она нас уједињује. Не вјерујем у израз "теорије завјере". Ја вјерујем у завјере и да постоји завјера против цркве. Настала је у вријеме пада Османског царства, када је моћна Британија поставила циљ да умањи утицај Срба на Балкану како би их спријечила да створе монолитну државу и да имају снажну земљу, која подразумијева и снажну цркву - рекао је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.

Додик је додао да су "они успјели да осигурају распад Југославије, а сада покушавају да нанесу ударац цркви".

- Можемо да видимо да се то редовно дешава у Црној Гори, а раније у Македонији, гдје су одузели све од Српске православне цркве. Да не помињемо страдање Српске православне цркве на Косову или у Федерацији БиХ - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да не вјерује да Српска православна црква или православно хришћанство генерално могу бити уништени.

- Вјерујем да црква има потенцијал и издржљивост да поднесе и очува своју мисију уједињавања Срба око Светог Саве, зато што сваки Србин има дубоко укоријењени осјећај припадности православном свијету - рекао је Додик.

Он је додао да на Западу постоје планови о обарању православног хришћанства и његовом сакаћењу.

- Свјестан сам свега тога, али вјерујем да ствари неће отићи толико далеко до уништења православне цркве - навео је Додик.

ДОДИК: СРБИ ТРЕБА ДА ТЕЖЕ УЈЕДИЊЕЊУ

Уједињење свих Срба у једну земљу треба да буде национална идеја српског народа, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу агенцији ТАСС.

- Дошло је вријеме да Срби кажу шта желе, а не да неко са Запада дође и каже: "Треба да буде овако". Мислим да свима треба да буде јасно да национална идеја нашег народа треба да буде национално уједињење у једну земљу - рекао је Додик.

Он је додао да је то сада могуће и да Република Српска и Србија не треба да прикривају ову стратегију која формално не постоји данас, али, ако ће да поштују народну вољу, онда ће у Србији и Републици Српској то бити "свето благо".

Додик је подсјетио да је 20. вијек био вијек патње Срба - Србија је изгубила између 30 и 50 одсто свог становништва у два свјетска рата, а потом је "даровала" своју државност земљама које су се придружиле Југославији на штету Србије.

- Раније је у Федерацији БиХ било 500.000 Срба, а сада их има само 50.000. Било је 500.000 Срба у Хрватској, а сада их има само 100.000. Ипак, ми смо оптужени за етничко чишћење - рекао је Додик.

Он је додао да су Срби, упркос томе, успјели да стану на ноге и да Србија сада, без сумње, повећава свој значај, а да је Република Српска данас спремна да одбије сваку интервенцију усмјерену против ње.

- У неком тренутку ова доминантна национална воља створиће услове или политички контекст, а ми имамо довољно пријатеља у свијету за то, док нам је сада потребно да се развијамо у постојећим условима и градимо мир - рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је могућ референдум о одвајању Републике Српске од БиХ, Додик је рекао да Срби у БиХ и даље задржавају право на то.

- Никада нећу престати да говорим да Република Српска и српски народ имају право на референдум о свом статусу. Међутим, ми нисмо својеглави да урадимо нешто што може да нам нанесе више штете него користи. Одлучно ћемо се борити за свој статус политичким средствима - напоменуо је Додик.

Он је додао да би Република Српска била много успјешнија и развијенија када не би била дио БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ дефинитивно није постала боља у посљедње вријеме, само гора.

- Дошла је до потпуног застоја - два од три конститутивна народа не желе да живе у БиХ, али муслимани Бошњаци покушавају да је очувају јер вјерују да читава земља припада њима, очигледно уз подршку западних ментора и дијелом Турске - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је идеолог и оснивач БиХ Алија Изетбеговић написао "Исламску декларацију", која се тумачи као манифест за мир у републици. У тој књизи, Изетбеговић је директно позвао да се у земљу уведе шеријатски закон.

- Свједоци смо тога да се све више група у БиХ организује на овакав начин. Сада и у будућности, изгледа да је БиХ неуспјешан експеримент који западне земље покушавају да сачувају - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ.