latinica  ћирилица
21/11/2019 |  13:01 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Треба јачати Српску (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је на политичарима да јачају Српску и не дозволе њену ерозију нити пренос надлежности на ниво БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да Дејтонски споразум није само окончао рат, већ је успоставио уставни систем у БиХ.

- Верификовао је Српску, која је настала 1992. године, као и њен субјективитет који смо унијели у БиХ као заједничку државу. Ми данас црпимо одређена права управо по основу устава и уставних надлежности које смо тиме добили - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је са аспекта Српске Дејтонски споразум формула за опстанак БиХ.

- Он је показао да децентрализована структура, коју заговарамо, може да функционише уколико има политичке воље. Друга ствар је што неки покушавају показати да Дејтон не функционише да би на силу дошли до централизације БиХ, која реално није могућа јер за тако нешто мора постојати сагласност свих. Бар два конститутивна народа, од укупно три, не слажу се с тим - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Дејтонски споразум трпио различите девијације и измјене, понекад силом међународног фактора, а некад због наивности домаћих снага које су вјеровале да ће се неке ствари моћи договорити у оквиру земље.

- Суштински, те измјене су нас и довеле у стање које је прилично несређено. На примјер, ако у Уставу пише једно, а у пракси се дешава нешто друго, то указује да држава дефинитивно има проблем сама са собом - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да тај споразум различито тумаче све стране у БиХ, али да је током година Српска све више разумијевала важност и квалитет таквог уговорног односа и свега што је из њега проистекло.

Данас су навршене 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.