latinica  ћирилица
21/11/2019 |  13:49 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Полиција Српске ради свој посао упркос изазовима (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је важно да институције Српске раде свој посао и обезбјеђују све потребне услове за рад припадника Министарства унутрашњих послова.

- На локалном, регионалном и глобалном плану постоје бројни безбједносни изазови због чега је за грађане, њихову имовину и уставни поредак Српске важно да МУП ради свој посао. Он то ради, упркос поменутим изазовима - рекла је Цвијановићева новинарима, након што је у комплексу Центра за обуку МУП-а Српске у Залужанима освештана црква посвећена Светом архангелу Михаилу, који је и крсна слава МУП-а.

Премијер Српске Радован Вишковић честитао је крсну славу свим полицајцима Српске, те поручио да Република рачуна на МУП као на стуб своје државности и безбједности грађана.

Фото: РТРС

- Радили смо да сачувамо ово министарство упркос ранијим насртајима да оно изгуби свој идентитет и да се утопи у безбједносне структуре на нивоу БиХ. Чување МУП-а показало се као право рјешење за Српску и очекујемо од полиције да заштити Српску, грађане и њихову имовину, односно да се сви у Републици осјећају безбједно - поручио је Вишковић.

Он је најавио да ће МУП и у наредном периоду бити јачан материјално и кадровски.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изразио је задовољство што је данас освештан Храм Светог архангела Михаила, поводом истоимене крсне славе МУП-а.

- Он је посвећен свим нашим погинулим јунацима у протеклом рату. Њих 782 дала су животе за Српску, свој народ и вјеру и ово је доказ да их МУП никада неће заборавити - рекао је Лукач, који је кум Храма.

Лукачу je уручен је Орден Светог краља Милутина који му је поводом захвалности за подизање цркве додијелио Свети архијерејски синод Српске православне цркве.

Он је додао да је ријеч о јединственом храму у православном свијету, јер су у њему, поред икона, уклесана имена и презимена свих погинулих припадника МУП-а.

Цркву је у оквиру обиљежавања крсне славе МУП-а освештао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а након тога је служена и Света архијерејска литургија и парастос погинулим припадницима МУП-а Српске.

Фото: СРНА

Освештању Спомен-цркве присуствовали су и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, министри у Влади, посланици у Народној скупштини, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, као и бројни припадници МУП-а Српске, представници полиција Србије, Македоније и Црне Горе, гости и личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Фото: СРНА