latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:16 ⇒ 14:39 | Аутор: РТС

Хрватски министар се извињава због новог скандала у војсци

Хрватску војску потреса нови скандал, који је јуче испливао у јавност, а све се догодило прије два мјесеца. Тројица пилота војним хеликоптером превозили су шверцера оружја, преобученог у пилотску униформу.

Портал Индекс сазнаје из вјеродостојних извора да је ријеч о три војна пилота - Ивану Кризману, Зденку Кошутићу и Домагоју Некићу, а од цивилних учесника пријављени су Мишел Павловић, Младен Бенцун и бивши замјеник градоначелника Задра Ивица Влакић.

Полиција је пријавила још једну цивилну особу с иницијалима Б. Е.

Двојицу од четири цивила, старости 46 и 52 године, полиција је накнадно пријавила због кривичног дјела недозвољеног посједовања, израде и набавке оружја и експлозивних средстава који се доводе у везу са шверцером оружја.

Међу пријављеним војницима двојица су познати у јавности. Тако је Иван Кризман, који је називан "хрватски Топ Ган" популаран као добровољац у мисији у Авганистану. Након повратка, био је инструктор летења у ваздухопловној бази Земуник код Задра, а изводио је и латачке акробације. И остала двојица пријављених пилота били су инструктори летења.

Нови скандал у Хрватској војсци јуче је испливао у јавности. Наиме, тројица пилота ХРВ из Земуника су под истрагом цивилне и војне полиције. Они су из те базе, прије два мјесеца, хеликоптером превезли главног добављача који се повезује са шверцом оружја. Како би шверцеру сакрили идентитет, обукли су га у униформу војног пилота. У претресу станова пилота пронађена је већа количина оружја и они су удаљени са посла.

Министар се извињава због скандала

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић извинио се грађанима у, како је рекао, име цијеле Хрватске војске због тројице пилота ХРВ, који су осумњичени да су војним хеликоптером превозили шверцера оружја.

Крстичевић уз извињење каже да то нису вриједности, како је навео, "побједничке Хрватске војске".

- Ово није Хрватска војска, ово су изоловани случајеви. Хрватска војска ће побиједити ову ситуацију и овакве људе ћемо истјерати из система - рекао је Крстичевић, који је основао комисију која ће, како се наводи, анализирати ову ситуацију и предложити мјере за "обрачун" с оваквим ситуацијама.

- Жао ми је, извињење свима - поручио је он.

А на питање како је реаговао на овај случај, одговорио је да су хрватски пилоти "сјајни дечки", што су, како је рекао показали и у домовинском рату.

- Бићемо чврсти у санкционисању овог случаја. Казна мора бити на висини - рекао је министар.