latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:41 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Вукотић: Дејтон није зауставио окупацију коју спроводи међународна заједница

Потписивањем Општег оквирног споразума за мир прије 24 године окончан је рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак, али није заустављена окупација коју без одговорности спроводи међународна заједница, рекао је Срни предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић.
Душко Вукотић - Фото: РТРС
Душко ВукотићФото: РТРС

Он је навео да је за Ветеране Српске, као и за генерације младих, Дејтонски мир донио бројне бенефите, али да није окончао окупацију од међународе заједнице која се у БиХ спроводи преко високих представника.

- БиХ и даље управљају велике силе без којих не би било ни Дејтона, али чињеница је да се преко институције високог представника починило толико грешака без одговорности које су довеле до незапамћених социјалних разлика и које директно кажњавају ветеране и њихове породице, а потпуно амнестирају политике које су довеле до сукоба и преко којих су довели до сукоба на овом простору - рекао је Вукотић.

Он каже да посебно боли то што се таква политика заговара и данас и што су ветерани на потпуној друштвеној маргини.

- Контрадикторно звучи, али је тако да су се ратни ветерани послије рата потпуно удаљили од друштвеног активизма очекујући да су свој посао одрадили - одбранили и сачували Републику Српску, а умјетност вођења државе, на жалост, препустили одморним људима који нису носили терет рата - рекао је Вукотић.

Он каже да је много грешака направљено.

- Ми смо послије рата окачили пушке о клин. Предали их у акцији `Жетва` очекујући да ће се саборци вратити у фабрике или на своја радна мјеста у јавним секторима, што се није десило, јер су она попуњена `страначким војницима` и то боли ветеране - навео је Вукотић.

Према његовим ријечима, проблем ветерана се може искључиво системски ријешити у оквиру три корака - уставним амандманом одредити карактер рата и категорију борца, успоставити јавни електронски регистар бораца, те усвојити нови закон о правима бораца.

- Врло је значајно да се уставно одреди категорија борца. То не подразумијева као што су многи покушавали да нам припишу да `Удружење ветерана` буде уставна категорија, већ да то буде сваки борац са учешћем у рату без обзира на организацију којој припада - рекао је Вукотић.

Он каже да се овај амандман захваљујући и подршци Борачке организације Српске тренутно налази у одбору Народне скупштине Републике Српске, али да је ова прича на жалост стала.

Вукотић сматра да би јавно објављивање електронског регистра бораца коначно показало ко јесте или ко није заслужан за уставне привилегије по основу учешћа у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Премијер и ресорни министар обећали су да ће у овој години бити објављен тај регистар. Имамо поуздану информацију да је тај регистар завршен и да су све категорије бораца од прве до седме унесене, али да се сада чека Народна скупштина Српске - навео је Вукотић.

Он је указао и на потребу усвајања новог закона о правима бораца.

Како би се премостио временски период до усвајања новог закона, Вукотић каже да су "Ветерани Српске" доставили Влади на увид нацрт њихове уредбе о финансијској надокнади за незапослене борце за коју каже да је на фер основи, и која за незапослене борце од прве до пете категорије предвиђа накнаду по основу мјесечног учешћа у рату, док за шесту и седму категорију предвиђа фиксну надокнаду у односу на најнижу плату.

Он је изразио задовољство што је Борачка организација Српске кренула у расправу, тражећи, између осталог, и мјесечни борачки додатак за незапослене борце.

Вукотић, који је 23. јуна именован и за предсједника Удружења "Ветерани Србије", каже да су у Србији до сада формирана 64 одбора и да се, осим инфраструктурног јачања, ради на законском одређењу и унапређењу положаја ветерана.

- У Србији тренутно не постоји закон о правима бораца, изузев у нацрту којим су незадовољне ветеранске организације - изјавио је Вукотић.