latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:43 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Мајкић: Програм омогућио конституисање власти у складу са изборним резултатима

Делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић истакла је да је потписивање Програма реформи БиХ омогућило да се годину дана након избора конституише власт на нивоу БиХ, у складу са изборним резултатом, и покрене економски, социјални и сваки други напредак у земљи коју чека много посла.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Мајкићева сматра да је потписивање Програма реформи БиХ довело до потпуне агоније у редовима опозиције у Републици Српској која је намјеравала нелегално држати власт у техничком мандату на нивоу БиХ за дужи временски период.

Мајкићева је рекла Срни да изненађују коментари опозиционих лидера СДС-а и ПДП-а о самом документу Програм реформи БиХ, иако га нико од њих није видио нити прочитао, али су га схватили као добар начин за напад на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и сам СНСД.

Према њеним ријечима, оно што су свјесно пренебрегли је да СНСД никад неће прихватити програм који води Републику Српску у неки војни савез, што представља досљедно поштовање Резолуције Народне скупштине Републике Српске о проглашењу војне неутралности.

Мајкићева каже да су неки од "букача", као што Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Драган Мектић, такмичећи се у набрајању "мана" потписаног документа, који нису ни прочитали, и нарочито осуда СНСД-а и Милорада Додика, истрајали у својим изјавама којима су отворено показали спремност да Републику Српску и БиХ уведу у НАТО, што је чинио Мектић, односно да усвајање АНП-а није за њих никакав проблем, што је говорио Бореновић.

Мајкићева наглашава да, осим тога што Програм реформи БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, истовремено подразумијева партнерску сарадњу са овим савезом на плану различитих реформи, као што то уосталом данас има Република Србија.

Она каже да ће свако изјашњавање о евентуалном будућем чланству у НАТО-у морати проћи Предсједништво, Парламентарну скупштину БиХ, али и референдум народа, што искључује могућност одлучивања других умјесто званичних представника српског народа.

Мајкићева је подсјетила да су и руски и амерички амбасадор јавно изјавили да потписани документ није Годишњи акциони план и није повезан са чланством у НАТО-у, односно активирањем МАП-а.