latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:23 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Бањалука не заборавља жртву наших предака (ФОТО)

У оквиру обиљежавања 21. новембра, Дана уласка српске војске у Бањалуку, званичници Републике Српске положили су вијенце на Споменик жртвама велеиздајничких процеса, на гробљу Свети Пантелија.

У велеиздајничком процесу оптужено је 156 Срба – међу њима политичари, учитељи, свештеници, адвокати, љекари, трговци. Првооптужени био је Васиљ Грђић, секретар "Просвјете", а познатог српског историчара Владимира Ћоровића Аустроугари су осудили на пет година затвора. Коначном пресудом, 16 лица осуђено је на смрт, 87 их је добило казну затвора од двије до 20 година, док је петоро умрло током суђења. Велеиздајнички процес у Бањалуци 1915. године био је највећи од 17 таквих у БиХ.

- Кључна два циља леже у томе да је аустроугарска покушала да уништи српски национални покрет и интелигенцију. Жеља је била и да се одговорност за избијање Првог свјетског рата са аустроугарске пребаци на Србију - изјавио је историчар др Боривоје Милошевић.

Представници потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912.-1918. године у Бањалуци, поручују да се жртва славних предака не смије заборавити.

Предсједница Жељка Цвијановић положила вијенац на споменик жртвама "Велеиздајницког процеса" (Фото: СРНА)

- Ја сам поносан на претке, али и на ове младе савременике који нам омогућавају да не заборавимо јер знамо - заборав је убијање истине, изјавио је предсједник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912.-1918. године Небојша Куштриновић.

Бањалука неће заборавити жртву наших предака, поручио је градоначелник Игор Радојичић. На простору старе аутобуске станице најавио је изградњу споменика посвећеног уједињењу, присаједињењу и ослобођењу 1918. године.

- Видите да смо и данас на локацији која је скучена. Овдје се налази споменик велеиздајничком процесу и то је једино веће што постоји у граду као сјећање на овај датум и ту имамо намјеру да урадимо једну промјену једно достојно обиљежавање - изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Након објављивања пресуде, Влада Краљевине Србије тражила је помоћ са свих страна да би се избјегле смртне пресуде. Међу најзаслужнијима за помиловање оптужених био је шпански краљ Алфонсо тринаести , на чију је молбу аустријски цар Карло пристао да их помилује. У знак захвалности шпански краљ добио је улицу у центру Бањалуке.