latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:21 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

У Србији попис становништва, домаћинстава и станова 2021. године

Влада Србије утврдила је данас Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, као и Приједлог измјена Закона о финансирању политичких активности.
Попис становништва - Фото: РТРС
Попис становништваФото: РТРС

Пописом ће бити утврђен укупан број становника, домаћинстава и станова у Србији и њихов распоред по управним окрузима, градовима, општинама и насељеним мјестима, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Биће обезбијеђени поуздани подаци о виталним, етничким, економским, образовним, миграционим и другим обиљежјима становништва, који су неопходни за добијање прецизне слике тренутног стања, али и за пројекције будућих кретања.

Предвиђено је да овај попис буде посљедњи који се спроводи на традиционалан начин - непосредним појединачним пописивањем свих лица, домаћинстава и станова, јер је реално очекивати да ће у наредном периоду бити створени услови за спровођење пописа на бази регистара.

Усвојеним Приједлогом измјена Закона о финансирању политичких активности се свеобухватније дефинише шта све подразумијева изборна кампања.

Политичким субјектима биће забрањено да за изборну кампању користе средства буџета Србије, аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе којима кандидати на изборима и изборним листама, као јавни функционери, службеници или непосредно изабрана лица располажу за потребе обављања својих службених дужности.

Забрањено је и коришћење других јавних ресурса, укључујући службене просторије, возила, веб-сајтове и инвентар државних, покрајинских и локалних органа, јавних установа и јавних предузећа, осим јавним функционерима који их користе ради заштите личне безбједности, уколико је таква употреба уређена прописима из те области или одлуком служби које се старају о безбједности функционера.

Политички субјекат може да користи за изборну кампању просторије и услуге органа и организација органа јавне власти уколико су доступне под једнаким условима свим политичким субјектима, на основу јавно доступне одлуке тих органа и организација и под условом да они могу да обезбиједе коришћење просторија и услуга током изборне кампање сваком политичком субјекту који је за то правовремено исказао интересовање.

Предложеним измјенама предвиђено је ко и на који начин може покренути поступак за утврђивање повреда закона у изборној кампањи пред Агенцијом за борбу против корупције, као и рокови у оквиру којих Агенција мора да поступи.